Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #794365

Aşağıda kast ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?


Fail, fiili işlerken suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşmekte olduğunu biliyorsa kasten hareket etmiştir.

İşlediği fiil açısından bir hukuka uygunluk sebebinin maddi şartları gerçekleşmediği hâlde, bu şartların gerçekleştiği zannıyla hareket eden kişinin kasten hareket ettiği söylenemez.

Suçun nitelikli şeklinin oluştuğundan bahsedilebilmesi için somut olayda failin nitelikli unsurların gerçekleştiği bilinci ile hareket etmesi gerekmez.

Suçun kanuni tarifinde yer almakla birlikte, fiilin haksızlık içeriğinin belirlenmesinde etkili olmayan hususlar kast kapsamına girmezler.

Şahsi cezasızlık sebebi veya cezayı kaldıran şahsi sebeplerin fail tarafından
bilinmesi gerekmez.


Yanıt Açıklaması:

Suçun nitelikli unsurları da kast kapsamına dâhildir. Dolayısıyla suçun nitelikli şeklinin oluştuğundan bahsedilebilmesi için somut olayda failin nitelikli unsurların gerçekleştiği bilinci ile hareket etmesi gerekir. Örneğin, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret edilmesi hakaret suçunun nitelikli hâlini oluşturmaktadır. Şayet fail, somut olayda hakaret ettiği kişinin kamu görevlisi olduğunu bilmiyor ise suçun bu nitelikli şeklinin oluştuğundan söz edilemez ve fail sadece hakaret suçunun temel şeklinden dolayı sorumlu tutulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum