Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #858130

Aşağıdakilerden hangisi yağma fiili bakımından cezanın artırılmasını gerektiren nitelikli hallerden biri değildir?


Suçun silahla işlenmesi

Suçun gece vakti işlenmesi 

Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi 

Suçun yolkesmek suretiyle işlenmesi

Suçun üstsoya karşı işlenmesi 


Yanıt Açıklaması:

Yağma suçunun;

  • Silahla: Silahın cebir veya tehdit amaçlı olarak kullanılmasının bir önemi yoktur.

    Bu bakımdan, silahın mağdura gösterilmesi veya yöneltilmesi suretiyle tehditte bulunulması ya da cebir aracı olarak kullanılması ha^linde bu nitelikli unsur dolayısıyla cezaya hükmolunacaktır.

  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir ha^le koyması suretiyle: Tanınmamak için tedbirler alınması ha^linde bu nitelikli ha^l uygulanacaktır. Tehdidin mektupla yapılması ha^linde mektubun imzasız olması, korku salmış bir kimsenin ismi ile veya rumuzla yahut sahte imza ile imzalanmış olması, bu duruma ilişkin örnekleri oluşturur.

  • Birden fazla kişi tarafından birlikte: Bu nitelikli ha^lin varlığı için yağma suçunu iki veya daha fazla kişinin müşterek fail olarak işlemesi gerekir. İki veya daha fazla kişinin suçu birlikte işlemesi ha^linde bir iştirak ilişkisi vardır ve bu kişilerin hepsi müşterek faildir. Ancak yağma suçunun iştirak ha^linde işlenmesine rağmen müşterek faillik ilişkisinin bulunmadığı durumlarda, örneğin diğer suç ortaklarının azmettiren veya yardım eden olması ha^llerinde bu nitelikli unsur dolayısıyla cezada artırma yapılamayacaktır. Bu nitelikli ha^lin kabulünde yağma suçunun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesinin mağdur üzerinde oluşturabileceği zorlayıcı etki göz önünde bulundurulmuştur.

  • Yol kesmek suretiyle ya da konut veya iş yerinde veya bunların eklentilerinde,

  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

  • Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,

  • Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla: Bu nitelikli unsurun oluşumu için örgüte yarar elde etmek maksadıyla hareket edilmesi gerekir ancak örneğin yağma sonucu elde edilen paranın örgüte aktarılması şart değildir. Yarar deyiminin de geniş şekilde anlaşılması gerekir. Mağdurun böyle bir örgüte üye olmaya ve aidat ödemeye veya bağışta bulunmaya zorlanması ha^linde de bu nitelikli ha^l uygulanır.

  • Gece vaktinde,

    İşlenmesi cezada artırım yapılmasını gerektiren nitelikli ha^ller olarak düzenlenmiştir (m. 149, f. 1).

Yorumlar
  • 0 Yorum