Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #805151

Teşebbüste hazırlık ve icra hareketleriyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Hazırlık hareketleri, bağımsız bir başka suçun oluşumuna sebebiyet veriyorsa fail hazırlık hareketinde kalan suçtan sorumludur. 

Hazırlık hareketi niteliği taşıyan bir hareketle, tek bir suçtan sorumlu olunur. 

Hazırlık hareketi-icra hareketi ayrımında objektif ölçü esas alınır. 

Suçun kanuni tanımında bulunan unsur ya da nitelikli unsur, gerçekleştirilen harekette yer alıyor ise hazırlık hareketidir.

Serbest hareketli suçlarda, tipik neticenin gerçekleşmesinde belirleyici rol oynayan hareketlerin gerçekleştirilmesiyle hazırlık hareketleri başlar. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Hazırlık hareketleri, bağımsız bir başka suçun oluşumuna sebebiyet veriyorsa fail bu suçtan da sorumludur. B şıkkı yanlıştır. Hazırlık hareketi niteliği taşıyan bir hareketle, bir başkasının işlediği suçun icrasına yardım eden (şerik) olarak iştirak etmek mümkündür. C şıkkı doğrudur. Gerçekleştirilen davranışın hazırlık hareketi mi, yoksa icra hareketi mi olduğunun belirlenmesi, ancak objektif ölçütle mümkün olabilir. Bu belirlemede, “failin kastının şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkması” şeklindeki subjektif ölçüt kullanılamaz. Çünkü hazırlık hareketleri aşamasında da failin kastı şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkabilir. D şıkkı yanlıştır. Şayet gerçekleştirilen hareket suçun kanuni tanımında unsur ya da nitelikli unsur olarak yer alıyor ise icra hareketidir. E şıkkı yanlıştır. Suç serbest hareketli, yani suçun kanuni tarifinde bu suçun hangi hareketlerle işlenebileceği gösterilmemiş ise tipik neticenin gerçekleşmesinde belirleyici rol oynayan, işlenmek istenen suç tipiyle belirli bir yakınlık ve doğrudan bağlantı içindeki hareketlerin gerçekleştirilmesiyle birlikte suçun icrasına başlandığını kabul etmek gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum