Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #830649

Kişinin cezalandırılması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Adli para cezası, bu cezanın gün unsurunun sayısı ile kişinin bir gün karşılığı olarak ödeyeceği ve kanunda herkes için aynı olacak şekilde belirlenmiş olan para miktarının çarpılması suretiyle hesaplanır.

Hükümlünün hayatı boyunca devam edecek olup kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilecek olan cezaya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası denir.

Türk Ceza Kanununa göre, hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası kısa süreli hapis cezasıdır.

İnfaz Kanunumuzun sisteminde, kişi hakkında hükmolunan birden fazla hapis cezası, infaz sırasında göz önünde bulundurulacaktır.

Kısa süreli hapis cezası, kanunda belirtilen seçenek yaptırımlardan birine çevrilebilir.


Yanıt Açıklaması:

Kanunda “gün para cezası” sistemi kabul edilmiştir. Bu sistemde, adli para cezasının, gün unsuru ve bir gün karşılığı ödenmesi gereken para unsuru olmak üzere, iki unsuru bulunmaktadır. Bu cezanın uygulanması bakımından, öncelikle işlenen suç dolayısıyla TCK’nin 61. maddesinde öngörülen yöntem ve sıra takip edilerek, ceza olarak uygulanacak gün sayısı bulunur. Daha sonra, kişinin ekonomik durumu ile bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin sayısı ve bunların kendisine yüklediği mali külfet gibi şahsi hâlleri göz önünde bulundurularak, bir gün karşılığında ödenecek para miktarı takdir edilir. Gün sayısı ile bir gün karşılığında ödenecek para miktarı çarpılmak suretiyle sonuç olarak uygulanacak gün para cezası bulunmuş olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum