Çocuk, Bilim Ve Teknoloji Deneme Sınavı Sorusu #738961

Gemi, petrol boru hatlarından kaynaklanan sızıntılar gibi insan kaynaklı (antropojenik) kirleticilerin çevre kirliliğine verdiği zararlardan en çok etkilenen toprakta ne gibi değişimlerden bahsedebiliriz?


Toprak, adsorban (yüzeyde tutma) ve absorban (iç yüzeye alma) özelliğinden dolayı kirleticilerin birikme noktası olmaktan çıkmıştır.

Kirletici kaynağında kalmaz ve başka bir noktaya iklim, topoğrafya vb. şartlara bağlı olarak hareket eder ve temizlenir.

Kirleticinin biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısına bağlı olarak toprak da form değiştirebilir ve zenginleşir.

Kirlenen toprak birincil üreticiler yolu ile tüketicilerin biyolojik yapısına kadar ilerler.

Toprak, adsorban (yüzeyde tutma) olmadığı için kirleticiler bu kaynaklarda olumlu yönde değişime uğrarlar.


Yanıt Açıklaması:

Toprak, adsorban (yüzeyde tutma) ve absorban (iç yüzeye alma) özelliğinden dolayı kirleticilerin birikme noktasıdır. Kirleticinin biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısına bağlı olarak toprak da form değiştirebilir ve oradan birincil üreticiler yolu ile tüketicilerin biyolojik yapısına kadar ilerler.Toprak kirleticilerin insan kaynaklı (antropojenik) olanları arasında sızıntılar (gemi, petrol boru hatları vs.), endüstriyel çilik atıkları, madencilik, inşaat çalışmaları, tarımsal aktiviteler, taşımacılık sonucu ortaya çıkan emisyon, legal ve illegal kimyasal boşaltımı, toprakların depolama amaçlı kullanılması sayılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum