Çocuk, Bilim Ve Teknoloji Deneme Sınavı Sorusu #1035810
Reggio Emilia yaklaşımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
Reggio Emilia okullarının felsefesi temel olarak sorgulamaya ve problem çözmeye dayanmaktadır. |
Vygotsky’nin sosyal yapılandırmacılık teorisiyle paralellik gösteren uygulamalar yapılmaktadır. |
Çocuk doğal ortamı içerisinde çevresiyle iletişim ve temas kurarak öğrenir. |
Reggio okullarında program farklı öğrenme alanlarına bölünmüştür. |
Öğrenci performans ve ürünlerinin belgelenmesi öğrenci merkezli bir yaklaşımla gerçekleşmektedir. |
Reggio Emilia okullarının felsefesi temel olarak sorgulamaya ve problem çözmeye dayanmaktadır. Dolayısıyla reformcu fen öğretiminin amaçlarıyla uyuşmaktadır. Bu okullarda daha çok Vygotsky’nin sosyal yapılandırmacılık teorisiyle paralellik gösteren uygulamalar yapılmaktadır. Çocuklar bilgiyi sınıftaki diğer çocuklarla ve öğretmenle sosyal paylaşımla yapılandırırlar. Dolayısıyla çocukların sınıfa beraberlerinde getirdikleri sosyal ve kültürel değerler bu okullarda önemli bir yere sahiptir. Reggio Emilia okullarında dört temel unsur vurgulanmaktadır: a) Öğrenci merkezli eğitim, b) Bütünleşik program ve proje yaklaşımı, c) Öğrenci-öğretmen ilişkisi, d) Öğrencilerin performans ve ürünlerinin belgelenmesi.
Öğrenci Merkezli Eğitim
Reggio okullarında çocuklar yetenekli, meraklı ve yaratıcı bireyler olarak görülmektedirler. Araştırmaya açıktırlar ve okul öncesi dönemde bile karşılaştıkları zor problemleri çözebilme kapasitesine sahiptirler. Reggio Emilia okullarının kurucusu olan Loris Malaguzzi bu okullarda Piaget, Vygotsky ve Dewey’in eğitim felsefelerini harmanlamış ve çocuğu merkeze koyan bir öğretim yaklaşımını desteklemiştir. Çocuk doğal ortamı içerisinde çevresiyle iletişim ve temas kurarak öğrenir. Doğuştan gelen merak duygularıyla sürekli soru sorma, test etme ve buluş yapma eğilimindedirler. Her çocuk özeldir ve çok değerli fikirlere sahiptir.
Bütünleşik Program ve Proje Yaklaşımı
Reggio okullarında programın farklı öğrenme alanlarına bölünmesi yerine bütünleşik program yaklaşımı benimsenmiştir. Öğrenciler dönem boyu farklı projeler tamamlarlar ve proje konusuna bağlı olarak yer yer dilbilgisi, sayılar, yaşam döngüsü, tarih gibi farklı boyutlar ele alınabilir. Proje konuları çocukların ilgi ve deneyimlerine göre belirlenir. Bu projeler, 3-5 öğrenciden oluşan gruplarda yapılacağı gibi bütün sınıfın katılımıyla da gerçekleştirilebilir. Ders saatleri ve fiziksel mekân projelere göre düzenlenir. Projeler tamamlanırken medya araçlarından sık sık faydalanılır; iç mekânlar kadar dış mekânlar da kullanılır. Öğretmenin rolü, öğrenciyi teşvik ve ona rehberlik etmenin yanı sıra, performans ve ürünlere yönelik kayıt tutmaktır.
Öğrenci-Öğretmen İlişkisi
İş birliği içinde öğrenme Reggio Emilia yaklaşımının en önemli prensiplerinden birisidir; dolayısıyla bu okullarda iletişim çok önemlidir. Öğrenci-öğretmen ilişkisinde sevgi, saygı, destek ve olumlamak unsurları ön plandadır. Öğrenciler her ne kadar kendi istek ve yetenekleri doğrultusunda projeler yürütseler de zaman zaman yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu durumlarda öğretmen gerekli desteği ve kaynağı onlara sunmak için hazır beklemektedir. Onlara sorular sorarak yönlendirir ve fikirlerini harakete geçirir. Yer yer onları zorlayarak yaratıcı fikirler ortaya atmalarını sağlayabilir. Bu süreçte öğretmenlerin sabırlı, farklılıklara açık, iyi bir dinleyici ve gözlemci olmaları çok önemlidir.
Öğrencilerin Performans ve Ürünlerinin Belgelenmesi
Öğretim etkinliklerinde olduğu gibi, öğrenci performans ve ürünlerinin belgelenmesi öğrenci merkezli bir yaklaşımla gerçekleşmektedir. Bu süreçte daha çok öğrencilerin öğrenme sırasında yaşadıkları deneyimlere yer verilmektedir. Sonuçtan çok sürece önem verilmekte ve bu süreçte öğrencilerin problemleri nasıl çözdükleri, hangi yöntem ve teknikleri kullandıkları, hangi alanlarda eksikleri olduğu öğrenilmeye çalışılmaktadır. Bu belgeler daha sonraki derslerin planlanmasına yardımcı olduğu gibi anne-babalara çocuklarının gelişim ve deneyimleri ile ilgili bilgi vermektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum