Çocuk Edebiyatı Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #1243462

Karakterlerin, yer ve zamanın, öykülerde yaşanan sorun ve çatışmaların gerçek yaşamda oluşabilecek olasılıkların ötesinde olduğu Okuyucuyu öykülerinin mantıksal bir olay örgüsünde devam ettiğine ikna eden karakterlerin olağanüstü gücü olan çocuk edebiyatı türü aşağıdakilerden hangisidir? 

 


Destan

Çağdaş Masallar

Bilim Kurgu

Çağdaş Fantastik Kurgular

  • Geleneksel Masallar

Yanıt Açıklaması:

Destanlar, bir ulusa özgü paylaşılan ortak değerlerin ve yaşamın anlatıldığı edebî metinlerdir.Destanlarda, masallarda olduğu gibi olağanüstü olaylar ve olağanüstü kişilerin serüvenleri anlatılır (Oğuzkan, 2000). Destanlar konularını daha çok ulusların dinleri, âdetleri, sosyal yaşamları, başlarından geçen sıkıntılar, yaptıkları mücadeleler ve karakterlerin duygu ve düşüncelerinden oluşturmaktadır. Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış tarihî, toplumsal veya doğal olayların anlatıldığı, hayal unsurlarıyla süslenmiş uzun manzum eserlerdir. 

 Yazarların hayal güçlerine dayanarak yazdıkları masallar çağdaş masallardır. Konular gerçek dışıdır ve yer ve zaman olarak da gündelik hayatta görmediğimiz ya da bilmediğimiz yerler yazarlar tarafından yaratıcı bir şekilde seçilebilir ve tasvir edilebilir. Kahramanlar olağanüstü güçlere sahip olabilir. Masallarda yaşanan sorunlar daha çok tılsım ve fal gibi doğaüstü güçler yoluyla çözülür.

 Geleneksel masalların anlatımı yalındır ve kahramanları genelde padişah, vezir, sultan, prens, fakir kız veya genç, cüceler, dev, peri kızı ve ejderhalardan oluşmaktadır. Geleneksel masallar halk arasında anlatılarak başlar ve genellikle içinde oluşturulan milletin tarihi ve sosyal özelliklerini yansıtır. Geleneksel masalların aksine, çağdaş masallarda daha modern yaşayış biçimleri ve karakterler ve güncel sorunlar masallara konu olabilir.

 Bilim kurgu, gerçek bilim ve onu kurallarına bağlı olarak gelecekte olabilecek olayların kurgulandığı ve karakterlerin günümüzde yaşayan karaktere oranla daha fazla beceri ve güçlerle kuşatıldığı kurgusal bir edebiyat eseridir. Bu tür eserlerde teknolojik gelişmeler ve cihazların geliştirilmesi, kullanımı, insanlığa ve dünyaya olası yarar ve zararları önemli bir yer kaplar. Bunlara ilave olarak okuyucular insan beyni üzerine yapılan araştırmalar ve gelişmeler, uzay ve uzaylılar, yaratıklar gibi konuları da merak etmektedirler.

Yanıt D) seçeneğidir   

Yorumlar
  • 0 Yorum