Çocuk Edebiyatı Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #546726

  • I. Kitap hakkında detaylı bilgiler verdikten sonra kitaptaki metinden sorular sormak
  • II. Okudukları edebi kitapları sınavla değerlendirmek
  • III. Okuma etkinliğini, Yüz Temel Eser gibi projelerle sınırlandırma
  • IV. Okul ve sınıf ortamında kitaplar, kapalı ve kilitli dolaplarda değil, açık ve çocuğun ulaşabileceği raflarda sergilemek
  • V. Öğretmenler ders yılı basında yıllık planlarını yaparken kullanacakları okuma parçalarını, çocukların yas gruplarını dikkate alarak planlamak
  • VI. Kitap okuma uygulamalarının yanı sıra kitaptaki olayları çocuklarla birlikte canlandırma etkinlikleri yapmak
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri çocuk edebiyatının desteklenmesinde okulda öğretmene düşen görevler arasındadır?


I, III, V

I, II, III

II, IV, VI

II, IV, V, VI

IV, V, VI


Yanıt Açıklaması:
  1. Öğretmenler ders yılı basında yıllık planlarını yaparken kullanacakları okuma parçalarını, çocukların yaş gruplarını dikkate alarak planlamalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullanılan tekniklerdir. Öğretmenlerin, metin seçiminden başlayarak, bütün süreci çok iyi planlaması gerekmektedir.
  2. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırma konusunda ders kitapları önemli bir yer tutar. Ancak ders kitapları, bu alışkanlığı kazandırmaya yeterli değildir. Günümüzde çocuklardan oluşan önemli bir okuyucu kitlesi bulunmaktadır. Öğrenme sürecinde yaparak ve yaşayarak öğrenme sistemine geçiş, ders kitapları dışındaki kitapları ön plana çıkarmıştır. Bu süreçte, serbest ve bireysel okumalara yer verilmesinin rolü de oldukça büyüktür.
  3. Öğretmenler, çocuklara kitap hakkında uzun uzun bilgiler verip metni ikinci plana atmak yerine, çocukları doğrudan doğruya metin ile karsı karsıya getirmelidirler.
  4. Öğretmenlerin özellikle ilkokul döneminde, kitapları sınavla değerlendirmeleri çocuklarda kitap okuma sevgisi yerine kitaplara karşı korku geliştirmelerine neden olmaktadır. Öğretmenler, kitapları çocukların ilgisini çekecek şekilde sunmalı ve çocuklarla etkileşimli kitap okuma uygulamalarının yanı sıra kitaptaki olayları çocuklarla birlikte canlandırma etkinlikleri yapmalıdırlar.
  5. Okullarda imza günleri ve kitap tanıtma etkinlikleri düzenlenerek çocukları daha fazla kitap ve yazar ile tanıştırmak gerekir. İlköğretimin ilk sınıflarından itibaren kitapların akademik yaşantıdaki önemi öğrencilere anlatılmalıdır.
  6. Okuma etkinliği, Yüz Temel Eser gibi projelerle sınırlandırılmamalı, öğrenciye alternatif kitaplar sunulmalıdır.
  7. Öğrenmekten keyif alan çocuklar için onların ilgileri doğrultusunda okuma seçimleri yapabilecekleri bir kitap yelpazesi sunulmalıdır. Bu nedenle sınıf düzenlemeleri büyük önem taşır. Sınıflarda açık kitapların oluşturulması, standart sınıf görünümünün değiştirilmesi, sınıfın materyallerle desteklenmesi gibi düzenlemeler çocukların okumaya ve öğrenmeye olan isteğini arttırabilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum