Çocuk Edebiyatı Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #652702

Aşağıdakilerden hangisi anne babaların çocuk edebiyatını desteklemeye yönelik olarak yapabilecekleri etkinlikler arasında yer almaz?


Evde kitaplık oluşturma

Çocuk kütüphanesinden yararlanma alışkanlığı geliştirme

Kitabevlerini ve kitap fuarlarını ziyaret etme

Ders kitaplarının uygunluğunu değerlendirme

Çocuk edebiyatı ürünlerini birlikte inceleme ve okuma


Yanıt Açıklaması:

Evde kitaplık oluşturma: Okuma yazma etkinlikleri ile ilgili araç gereçlerin bulundurulduğu yer olarak tanımlanabilecek okuma atölyeleri, ev ortamında okumayı desteklemek amacıyla en kolay yapılabilecek düzenlemelerdendir. Çocuğun tek raf da olsa evde kendi kitaplarını muhafaza ettiği bir kitaplığının olması, çocuk ile kitap arasındaki bağı güçlendirir.

Çocuk kütüphanesinden yararlanma alışkanlığı geliştirme: Günümüzde çocuk kütüphaneleri, okul kadar önemlidir. Çocuğun hem okul öncesi hayatında hem de okul çağında önemli bir ihtiyaçtır. Çocuk kütüphaneleri, okulu tamamlayıcı ve ona yardım edici eğitim kurumları ve okuma olanakları açısından öğrencilerin öncelikli kaynaklarıdır.  Kütüphaneler özellikle, çeşitli nedenlerle okuma kaynakları sağlayamayan, sosyal açıdan dezavantajlı çocuklar için önem taşımaktadır.

Kitabevlerini ve kitap fuarlarını ziyaret etme: Aile, çocuğun toplumsallaşmasında ve kişilik kazanmasında en önemli kurumdur.  Bütün alışkanlıklarda olduğu gibi okuma ve kütüphane kullanma alışkanlıklarının kazanılmasında da ailenin yaklaşımı, tutumu ve duyarlılığı başlıca etkendir. Çocukla birlikte kitabevine gitmek, istediği kitapları incelemesine ve seçmesine izin vermek, çocukları kitap okuma konusunda heveslendirecektir. Böylece, okumanın farklı dünyalara yolculuk olanağı sunduğunu keşfedecektir. Anne babalar çocuklarıyla birlikte düzenli olarak kitabevlerini de ziyaret edilebilirler. Çocukla beraber kitaplar incelenerek, yeni çıkan kitaplar hakkında yorumlar yapılabilir Eğer bütçeye uygun ise çocuğun seçtiği kitaplar alınabilir.

Çocuk edebiyatı ürünlerini birlikte inceleme ve okuma: Ebeveynler çocukları için önemli birer modeldir. Çocuklar ebeveynlerini doğal olarak taklit ederler. Bu nedenle, ebeveynler kitap okuyarak çocuklarına bu konuda olumlu model oluşturmalıdırlar. Kitap, dergi ve gazete okunan, okunanlar üzerinde konuşulan evlerde büyüyen çocukların kitaba duydukları ilgi, kitap okunmayan evlerde yetişen çocuklara göre daha fazladır. Birlikte kitap okuma, dergi ve eser inceleme, canlandırma etkinlikleri düzenleme anne babaların özellikle ev ortamında çocuk edebiyatını desteklemeye yönelik yapabilecekleri etkinliklerdir.

Birlikte kitap okuma: Kitap evlerinde kitap seçimi yaparken anne babalar çocuklarına resimli kitaplar gösterip, seçim yapmasını isteyebilir. Çocuk, seçtiği kitaba anne babasıyla birlikte bakmalıdır. Okul çağındaki çocuklara ev ortamında çocuk edebiyatı eserlerini tanıtmak ve sevdirmek konusunda yetişkinler rehberlik etmelidir. Çocuklar, sevdikleri bir eseri başkalarına okumaktan keyif alırlar. Belirli zamanlarda çocukları ilgiyle dinlemek edebiyata olan ilgilerinin gelişmesine olanak sağlar. Anne babalar, çocuğa evde hikâye kitabı okuyabilir ve hikâye hakkında konuşabilirler hatta çocuğun anlatmasına alan da sunabilirler

Yorumlar
  • 0 Yorum