Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #785489

Çocuğun ben merkezlilikten büyük ölçüde çıkmış olması sonucunda yeni gelişim görevlerini kazanmaya hazırlandığı dönem Piaget’ye göre hangi dönemdir?


Soyut İşlemler Dönemi

Somut İşlemler Dönemi

İşlem Öncesi Dönemi

Duyusal-Motor Dönemi

Hem İşlem Öncesi hem de Soyut İşlemler Dönemi


Yanıt Açıklaması:

Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş): Piaget’ye göre çocuklar somut işlemler dönemine geldiğinde yetişkin gibi düşünme özelliğine yaklaşır. Somut işlemler dönemi yedi yaşında ortaya çıkar ve yaklaşık onbir yaşına kadar sürer. Bu zaman süresince, çocuklar bilişsel işletimleri daha iyi kavrar. Somut olaylar ile ilgili mantıklı düşünmeye başlar ancak soyut ve varsayıma dayalı kavramları anlamakta zorluk çeker. Bu dönemdeki çocuklar özellikle özel bir olayı genel bir ilkeyle ilişkilendirme ile ilgili tümevarımsal mantığı kullanmada başarılıdırlar. Ancak bu çocuklar genel bir ilkeyi özel bir olayın sonucunu belirlemek ama­cı ile kullanmada güçlük çekerler.

Somut işlemler döneminde çocuk benmerkezcilikten kurtulur ve empati kurmayı öğrenmeye başlar. Bu dönemin önemli özelliği korunumun kazanılmasıdır. Bu evrede çocuk, madde, uzunluk, sayı, alan, ağırlık, hacim ve nitelik değişmezliği korunumunu kazanmış olur. Korunumun kazanılmasında odaktan uzaklaşma ve tersine çevrilebilirlik gibi artan düşünme yetenekleri etkili olmaktadır. Bu dönemde çocuklar sınıflama, sırala­ma ve karşılaştırma konularında başarılı olurlar. Somut işlemler dönemindeki bir çocuk nesneleri birden fazla özelliğine göre sınıflandırabilir. Bilişsel olarak düşünme yeteneğini geliştirirler ama bu düşünme sistemi soyut boyutta değildir. Belirli nesneler arasındaki değişmeyen ilişkileri, nesneleri görmeden mantık yürütme yoluyla kavrayabilirler. Somut işlemler dönemi, işlem öncesi dönem ile soyut işlemler dönemi arasında geçiş dönemidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum