Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #784476

Motor gelişim evrelerine temel oluşturan istem dışı, alt beyin tarafından kontrol edilen hareketlere refleks denir. Ani denge kaybı, yüksek ses ya da sıcaklığa maruz bırakılan bebeklerin önce başını, kol­larını ve bacaklarını hızlı bir şekilde geri doğru attığı sonra da başını tekrar öne getirerek her iki koluyla sarılma hareketi yaptığı refleks aşağıdakilerden hangisidir?


Arama Refleksi

Moro Refleksi

Kavrama Refleksi

Asimetrik Tonik Boyun Refleksi

Babinski Refleksi


Yanıt Açıklaması:
  • Arama Refleksi: Bebek yanağına bir şey dokunduğunda ağzı o yöne gelecek şekil­de başını çevirir. Varoluş nedeni düşünüldüğünde bu refleks gözleri daha net görmeyen bebekler için hayat kurtarıcıdır. Annesinin meme ucunu bulan bebek artık beslenmeye hazırdır. Bu refleks altı aydan itibaren zayıflar.
  • Moro Refleksi: Sıçrama ref­leksi olarak da adlandırılır. Ani denge kaybı, yüksek ses ya da sıcaklığa maruz bırakılan bebeklerin önce başını, kol­larını ve bacaklarını hızlı bir şekilde geri doğru attığı sonra da başını tekrar öne getirerek her iki koluyla sarılma hareketi yaptığı gözlemlenmektedir. Genellikle dört-altı aydan sonra kay­bolur. Prematüre bebeklerde bu refleks gözlemlenmeyebilir. Eğer zamanında doğmuş bebeklerde bu refleks yoksa merkezi sinir sistemi hasarından şüphelenilir.
  • Kavrama Refleksi: Bebeğin avuç içi kapalıyken elinin dışına dokunulduğunda avucunu açar ve avucuna bir şey konulduğunda ellerini sımsıkı kapatır. Bu öylesine güçlü bir manevradır ki iki elin avuç içine parmaklarınızı koyup bebeği kendinize doğru çekerseniz, bebek kendi ağırlığı­nı taşıyıp doğrulacaktır. Bebeklerin ellerinin ve kollarının kendilerince yönetilebilecek bir uzuv olduğunu henüz kavrayamadıklarından bu refleks yüzünden bazen kendi saçlarını bilinçsizce yakalayıp çekerler ve ağlarlar.
  • Asimetrik Tonik Boyun Refleksi: Yatar pozisyonda başın çevrildiği tarafa göre kol­ların ve bacakların asimetrik biçimde şekillenmesidir. Tonik tıp dilinde kasların kasıl­ması anlamına gelmektedir. Bu reflekste başın döndüğü tarafın tersi istikametindeki kol ve bacaklar kasılarak bükülür. Sırtüstü yatan bebeğin başı bir yana çevrildiğinde bebek o taraftaki kol ve bacağını dışa açar, diğer taraftaki kol ve bacaklarını ise büker. Dördüncü ay içinde kendiliğinden kaybolur.
  • Babinski Refleksi: bebeğin ayak tabanı başparmaktan bileğe doğru çizgi çekme hareketi ile uyarıldığında bebeğin bu uyarana ayak bükü­lürken parmaklarını dışa doğru açarak (yelpaze gibi) yanıt ver­mesidir. Normal gelişim seyrin­de sekiz ile on ikinci aylar arası kaybolur.
Yorumlar
  • 0 Yorum