Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #662486

"Uyaran-tepki arasındaki ilişkiyi belli bir sıra ile öğrenme esastır. Ayrıca bu öğrenme, en karmaşık motor becerilerin (piyano çalma, bisiklete binme, vb.) öğrenildiği süreçtir."
Gagne; gelişimin “basitten karmaşığa doğru” olan temel ilkesi doğrultusunda bilişsel gelişimi sekiz düzeye ayırarak incelemiştir. Yukarıda özellikleri verilen düzey aşağıdakilerden hangisidir?


Zincirleme Öğrenme Düzeyi

Ayırt Ederek Öğrenme Düzeyi

Kurallı Öğrenme Düzeyi

Problem Çözme Düzeyi

Kavram Öğrenme Düzeyi


Yanıt Açıklaması:

Gagne; gelişimin “basitten karmaşığa doğru”
olan temel ilkesi doğrultusunda bilişsel gelişimi sekiz düzeye ayırarak incelemiştir. Bunlar:

  • İşaretle öğrenme düzeyi: Bu düzeyde öğrenme, davranışsal psikolog Pavlov tarafından ilk kez tanımlanan klasik koşullanmadan oluşur. Öğrenmenin basit şeklidir, birey uyarıcılara tepki vermeyi öğrenir.
  • Uyarım-tepki ile öğrenme düzeyi: Bu düzeyde birey, Skinner tarafından geliştirilen edimsel koşullanma yoluyla öğrenir.
  • Zincirleme öğrenme düzeyi: Bu düzey öğrenmenin daha gelişmiş bir şeklidir. Uyaran- tepki arasındaki ilişkiyi belli bir sıra ile öğrenme esastır. Ayrıca bu öğrenme, en karmaşık motor becerilerin (piyano çalma, bisiklete binme, vb.) öğrenildiği süreçtir.
  • Sözel bağ kurma düzeyi: Dil becerilerinin gelişmesinde önemli bir süreçtir. Bu
    düzeyde öğrenme, kelimeler ve anlamları arasında ilişki kurmayı temel alır. Zincirleme öğrenmenin bir türüdür, ancak bağlantılar sözel birimlerdir.
  • Ayırt ederek öğrenme düzeyi: Bu düzey sistematik bir şekilde farklı uyarıcılara
    farklı tepki vermeyi esas alır.
  • Kavram öğrenme düzeyi: Birbirine benzer özellikleri olan nesne, olay veya nesneleri sıralama, sınıflama ya da kategorilere ayırmayı içerir. Örneğin; renk, şekil, boyut, şiddet, dalga boyu gibi somut veya soyut özelliklerine göre gruplama yapma.
  • Kurallı öğrenme düzeyi: Bu düzeyde kavramlar arasındaki ilişkileri öğrenmek ve
    farklı durumlarda bu ilişkileri uygulamak gibi yüksek düzey bilişsel süreci içerir. Problem çözmeyi kolaylaştıran bilgi edinme ile ilgili bir düzeydir.
  • Problem çözme düzeyi: Gagne’ye göre bilişsel sürecin en yüksek seviyesidir. Bu düzeyde birey öğrendiği kuralları kullanarak karşılaştığı problemleri çözer. Belli bir sorunun çözümü için karmaşık bir kural ya da süreci oluşturma yeteneğini geliştirmeyi içerir. Ayrıca bir önceki düzeydeki kuralların bilgisi olmadan, problem
    çözülemez.
Yorumlar
  • 0 Yorum