Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #850037

Aşağıdakilerden hangisi cinsel eğitim kapsamındaki konular arasında yer almaz?


Cinsellik ile ilgili bilgiler

Cinsel dürtüler ve güdüleri denetleyebilme

Karşı cinsle iyi geçinme

Cinsel ilişkinin ne olduğunu bilgisi

Sosyo ekonomik durumlar


Yanıt Açıklaması:

Cinsel eğitim; bireyin cinsellikle ilgili konularda bilgilenmesi, cinsel dürtülerini ve
güdülerini denetleyebilmesi, başkalarıyla kuracağı cinsel ilişkilerde ve cinsel ilgilerinde gerekli davranışları kazanabilmesi amacıyla verilen eğitimdir. İnsanın üreme sistemi ile ilgili bilgiler edinmesi, cinsel sisteme karşı sağlıklı bir tutum geliştirmesi, cinsel güdüyü denetleyebilmesi ve beğenilir amaçlara yönelmesi, temizlik-korunma becerilerini alışkanlığa dönüştürmesi, karşı cinsle iyi geçinmesi ve onun cinsel gelişimini anlayışla karşılaması yönündeki kazanımların sağlanması cinsel eğitimin amaçları arasındadır. Cinsel eğitimin bireye vücudun bölümlerinin adlarını, fonksiyonlarını, korunmasını öğretmekten ve üreme bilgilerini kazandırmaktan çok daha fazla işlevi vardır. Sağlıklı bir cinsel gelişim ve
uyum için, bireyler hem kendi cinsinin, hem de karşı cinsin cinsel organları, anatomisi ve fizyolojisi konusunda temel bilgilere sahip olmalıdır. Cinsel olarak uyarıldığında vücudunda olan değişikliklerin nedenlerini anlamalıdır. Cinsel ilişkinin ne olduğunu, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve bunun sonraki yaşamına etkilerini bilmesi gerekir. Bireylerin kadın ve erkekler arasındaki cinsel davranış ve uyarılmadaki farklılıkları anlamaları evliliklerinde cinsel uyumu sağlayabilmeleri açısından önemlidir. Bu açıdan bakıldığında cinsel eğitim; biyoloji, psikoloji, sağlık, sosyoloji, hukuk gibi birçok bilim dalını ve din, ahlâk gibi farklı konuları kapsar.

Sosyoekonomik durumlar ise doğrudan cinsel eğitim kapsamında değerlendirilen konulardan değildir. Dolayısıyla doğru yanıt E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum