Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #852160

I. Bu bebekler ebeveynin varlığına tepkisiz görünür.

II. Bu bebekler, ebeveyn ayrıldığında çoğu zaman stresli ve huzursuzdur.

III. Bu bağlanma türü, bebekteki en büyük güvensiz bağlanmayı temsil eder.

Ainsworth güvensiz bağlanmayı üç grupta incelemiştir. Yukarıdaki bağlanma türlerinin isimleri sıasıyla hangi seçenekte doğru verilmiştir?


Kaçıngan-Dirençli-Dağınık

Dağınık-Dirençli--Kaçıngan

Dirençli-Dağınık-Kaçıngan

Dirençli-Kaçıngan-Dağınık

Dağınık-Kaçıngan-Dirençli


Yanıt Açıklaması:
  • Kaçıngan bağlanma: Bu bebekler ebeveynin varlığına tepkisiz görünür. Ebeveyn ayrıldığında ağlayabilir ya da ağlamayabilir. Yeniden biraraya gelmede ebeveynle selamlaşmaktan kaçınır ya da buna isteksiz davranır ve kucağa alındıklarında çoğu zaman sarılmaz.
    • Dirençli bağlanma: Bu bebekler, ebeveyn ayrıldığında çoğu zaman stresli ve huzursuzdur. Kucağa alındıklarında mücadele eder ve bazen vurma ve itme davranışı gösterir. Çoğu bebek kucaklandıktan sonra da ağlamaya devam eder ve kolay kolay sakinleştirilemez. Ebeveyn geri döndüğünde umutsuz bir şekilde ebeveyne karışık öfkeli ve dirençli davranışlar sergiler.
    • Dağınık bağlanma: Bu bağlanma türü, bebekteki en büyük güvensiz bağlanmayı temsil eder. Ebeveynle yeniden birleşme sırasında bu bebekler, ebeveyn onu tutarken başka tarafa bakmak ya da ebeveyne donuk ve depresif duygularla yaklaşmak gibi dağınık ve çelişkili davranışlar gösterir. 
Yorumlar
  • 0 Yorum