Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #849241

"Avrupa’da bir kadın yakalandığı özel bir kanser türü nedeniyle ölmek üzeredir. Doktorlar onu kurtaracak tek bir ilaç olduğunu söyler ve bu ilaç bir eczacı tarafından çok kısa bir süre önce keşfedilmiştir. Pahalı olan bu ilaca eczacı 200 dolar ödemesine rağmen küçük bir doz ilaç için 2000 dolar ister. Hasta kadının kocası Heinz, tanıdığı herkesten borç istemesine rağmen sadece 1000 dolar toplayabilir. Eczacıya karısının ölmekte olduğunu söyleyerek ya ilacı daha ucuza vermesini ya da kalan paranın sonra ödenmesini kabul etmesini ister. Eczacı ‘Hayır, ilacı ben keşfettim ve bu işten para kazanacağım’ diyerek ilacı vermez. Heinz çaresizdir ve gizlice dükkana giderek karısı için ilacı çalmayı düşünür." Bu metin ve Kohlberg'in ahlaki gelişim dönemleri birlikte düşünüldüğünde, aşağıdaki ifadelerden hangisi gelenek sonrası düzeyde olan bir bireye ait olabilir?


Bir dükkandan bir şey çalmak doğru değildir. Yasalara aykırıdır. Birileri görebilir ve polis çağırabilir.

Heinz karısı için ilacı çalmalı, çünkü hayatta yalnız kalmamak için karısının hayatını kurtarmalıdır.

İlacı çalarsanız kimse sizin kötü bir kişi olduğunuzu düşünmeyecektir, fakat eğer çalmazsanız aileniz sizin cani bir eş olduğunuzu düşünecektir. Eğer eşinizin ölmesine izin verirseniz bir daha kimsenin yüzüne bakamayacaksınız.

Bir dükkandan bir şey çalmamalısın, bu yasalarla ilgili bir şey. Herkesi, herkesin malını korumak bir kuraldır, sadece bir dükkanı değil. Bu toplumumuzda olması gereken bir şey. Bu yasalar olmasaydı, insanlar hırsızlık yapardı, yaşamak için çalışmak zorunda kalmazlardı, tüm toplum bozulur, işlemez olurdu.

Hırsızlığa karşı bir yasanın olmasına karşın, yasa bir kişinin yaşam hakkının çiğnenmesi anlamına gelmemektedir. Yasa, insanların yaşama haklarına öncelik vererek Heinz’in neden hırsızlık yaptığını göz önüne alacak şekilde yorumlanmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Gelenek sonrası düzeye düzeye erişen bireyler, Heinz’ın ikilemiyle ilgili sorulara şu cevapları vermişlerdir:
Cevap 1: Hırsızlığa karşı bir yasanın olmasına karşın, yasa bir kişinin yaşam hakkının çiğnenmesi anlamına gelmemektedir. Yasa, insanların yaşama haklarına öncelik vererek Heinz’in neden hırsızlık yaptığını göz önüne alacak şekilde yorumlanmalıdır.
Cevap 2: Mala, yaşamın kendisinden daha büyük saygı göstermek anlamsızdır. İnsanlar özel mülkiyet olmaksızın da yaşayabilirler. İnsan yaşamına ve kişiliğine saygı kesindir ve buna uygun olarak, insanların birbirlerini ölümden kurtarmak için karşılıklı görevleri vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum