Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #834200

Çocukların ahlak gelişiminin id, ego ve süperego kavramlarının etkileşimi ve anne-babalarıyla olan ilişkilerinden fazlasıyla etkilendiğini savunan ahlaki gelişim kuramı aşağıdakilere hangisidir?


Psikanaliz kuramı

Sosyal öğrenme kuramı

Bilişsel gelişim kuramı

Gilligan’nın Ahlak Gelişim Kuramı

Toplumsal alan kuramı


Yanıt Açıklaması:

Freud’a göre zihnin üç sistemi id, ego ve süperego şu şekilde etkileşir: Beş yaşındaki bir çocuk bir diğer çocuğun oynadığı oyuncağı elde etme dürtüsüne sahiptir. İd, bu çocuğu o oyuncağı alıp kaçmaya sevk ederken, ego çocuğu bu davranışı ertelemeye yönlendirir; çünkü bu davranışı gerçekleştirmek için zamanlama doğru değildir ve oyuncağı kullanan çocuk kendisinden yaşça daha büyüktür (ve daha iridir) ve oyuncağı vermemek için direnebilir. Dahası, oyuncakla oynayan çocuğun etrafında bir öğretmen dolaşır. Bu sırada süperego, çocuğu önemli toplumsal kurallar konusunda bilgilendirir. Süperego ona, herhangi bir eyleme girişmemesi için ‘iyi bir çocuk olmanın’ gereği olan paylaşma ve sırayla oynamayı hatırlatır.

Freud’a göre çocuk, ahlak kurallarını, fallik evre sırasında onunla aynı cinsiyetteki ebeveyni ile özdeşim kurarak öğrenir.

Erikson’un ahlak gelişimi ile ilgili görüşleri de Freud’un düşüncelerine benzer. Erikson çocukların ahlak kurallarını hem anneden hem de babadan öğrendiğini savunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum