Çocuk Gelişiminde Program Deneme Sınavı Sorusu #660202

Aile bireylerinin çocuk gelişimi, sağlığı ve disiplini konusunda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve bu yolla çocuğun gelişiminin desteklenmesini  amaçlayan program aşağıdakilerden hangisidir?


Aile Çocuk Eğitim Programı

Aile Eğitim Programı

Gelişimsel Eğitim Programı

Anne Destek Programı

Zihinsel Eğitim Programı


Yanıt Açıklaması:

Aile Çocuk Eğitim Programı: Aile bireylerinin çocuk gelişimi, sağlığı ve disiplini konusunda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve bu yolla çocuğun gelişiminin desteklenmesini ve ev ortamının zenginleştirilmesini amaçlayan program

Aile Eğitim Programı: “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen bu program, 0-18 yas arasında çocuğu olan ailelere yönelik olarak hazırlanmış bir Aile Eğitim Programıdır. Programın genel amacı, ülke genelinde 0-18 yas arasında çocuğu olan anne-babaların “anne-babalık becerilerinin” geliştirilmesi ve böylece aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi yoluyla çocuğun ve ergenin var olan potansiyelini kullanmasını sağlamaktır.

Gelişimsel Eğitim Programı: Çocuğun gelişim özelliklerine uygun olarak hazırlanmış haftalık programdır. Eğitimci, programda yer alan etkinlikleri ev ziyareti ya da grup toplantılarında anneye öğretmekte, annenin uygulamalarını izlemektedir. Ayrıca eğitimci, evdeki artık malzemeleri kullanarak oyuncak yapımını da annelere göstermektedir.

Anne Destek Programı: Çocuk yetiştirme ve aile içi iletişim konularında grup liderleri tarafından sohbet biçiminde yönetilen toplantılarda verilen eğitimle sürdürülmektedir. Bu bölümde annelere; çocuğun gelişiminde ailenin rolü, çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi, oyunun önemi ve gelişime katkısı, çocuk yetiştirmede olumlu ve olumsuz yöntemler, çocuğun davranışlarını kabul edip etmememizi belirleyen etkenler, çocuğu etkin dinleme ve kendini çocuğa duyurma, çatışma ve çatışma çözme yöntemlerine ilişkin konularla başlanmaktadır. Daha sonra; tuvalet eğitimi, cinsel eğitim, sağlıklı beslenme, sağlık ve bakım, kazalardan korunma, sorun olan davranışlar, ders çalışma alışkanlıkları, çocuğun başarısı için okul-aile is birliği, kadının zamanını etkin kullanabilmesi, el emeğini değerlendirmesi ve aile içinde kadının durumu konularında anneler bilinçlendirilmektedir. Bu sürecin sonunda, annelerin çocuklarını daha iyi tanıma ve tüm gelişimlerini ev ortamında destekleme konusunda becerilerinin artırılması amaçlanmaktadır

Zihinsel Eğitim Programı: Çocuğun bilişsel gelişimini desteklemek amacıyla hazırlanmış olan zihinsel Eğitim Programında (ZEP) çocukların yaş ve zihinsel kapasitelerine göre hazırlanan okuma-anlama, soru sorma, neden-sonuç ilişkisi kurma, hatırlama, kelime öğrenme, kendini ifade etme, kelime hazinesini artırma gibi pek çok becerisini geliştirmeyi amaçlayan çalışmalar yer almaktadır. Anne ve çocuğun birlikte gerçekleştirdiği bu çalışmalar, çocuğun zihinsel gelişiminin desteklenmesi ve okula iyi hazırlanmasını amaçlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum