Çocuk Ve Drama Deneme Sınavı Sorusu #658931

Dramanın yurt dışındaki tarihsel gelişimi düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi atılan ilk adım olarak değerlendirilmektedir?


İsviçre St. Gall Manastırında çocuklarla ilahi sözlerini doğaçlama yazma ve sonrasında da hareketler ekleme yoluyla drama çalışmaları gerçekleştirmek

İngiliz eğitim sisteminde de yapılan yeniliklerle “çocuk merkezli eğitim” başlamış ve açılan ilerici okullarda drama uygulamalarının da yer aldığı çocuk merkezli eğitime geçilmiştir.

Kendine özgü bir drama yöntemi geliştiren Henry Caldwell Cambringe “Çocuk Draması” adı verilen kitabını yayınlamıştır.

Brian Way olumsuz yaşantılar edinen ve zorluklara maruz kalan çocuklara drama yolu ile yardımcı olmaya çalışmıştır.

Viola Spolin, “Tiyatro İçin Doğaçlama” adlı kitabında çocuğun içinden geldiği gibi rol oynamasının, kendini ifade etme yönünden önemini vurgulamıştır.


Yanıt Açıklaması:

Bolton’a göre dramanın ilk olarak MÖ 2000’li yıllarda başladığı, o dönemde yapılan bazı dini törenlerde ve ritüellerde görüldüğü varsayılabilmektedir. Bolton Platon’un derslerinin çocuklar için oyun formunda olmasını söyleyerek dramaya dikkat çektiğini, keşişlik okullarının, özellikle de İsviçre St. Gall Manastırı’nın, onuncu yüzyılda, çocuklarla ilahi sözlerini doğaçlama yazma ve sonrasında da hareketler ekleme yoluyla drama çalışmaları gerçekleştirdiğini vurgulamaktadır. Eğitimde drama programını kapsamlı bir şekilde telafuz eden ilk kişi ise okul müdürlüğü yapan Henry Caldwell Cambringe olmuştur. Kendine özgü bir drama yöntemi geliştirmiş ve 1954 yılında yayımlanan ve “Çocuk Draması” adı verilen kitabında bu yöntemini anlatmıştır. Bu kitabın etkisi eğitim alanında büyük olmuştur. Brian Way ise, II. Dünya Savaşı sırasında olumsuz yaşantılar edinen ve zorluklara maruz kalan çocuklara drama yolu ile yardımcı olmaya çalışmıştır. Viola Spolin (1963), “Tiyatro İçin Doğaçlama” adlı kitabında çocuğun içinden geldiği gibi rol oynamasının, kendini ifade etme yönünden önemini vurgulamıştır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum