Çocuk Ve Drama Deneme Sınavı Sorusu #617145

Yaratıcılık kavramı incelendiğinde 1950’li yıllardan itibaren pek çok yönüyle ele alınmaya başlandığı ve araştırmacıların yaratıcılığa ilişkin tanımlamalarında farklı ögeleri vurguladıkları görülmektedir. Deroche’in vurguladığı yaratıcılık aşağıdaki tanımlamalardan hangisidir?


Yaratıcılık ile ilgili tanımlamalardan ilki daha önceden keşfedilmiş birşeyi yeniden keşfetme sürecine odaklanırken ikincisi tamamen yeni bir şey üretmeye odaklanmaktadır.

Yaratıcılığı, problemlere ve eksikliklere karşı duyarlı olma, bunları belirleme, çözümler arama tahminler yapma ve hipotezler kurma ya da hipotezleri degistirme, çözüm yollarından birini seçme ve deneme, yeniden deneme, daha sonra da sonuçları ortaya koyma olarak tanımlamaktadır.

Yaratıcılığın belirli bir zaman içinde ortaya çıkabilen düsünceler, bir problemin çözülmesi için önerilen farklı çözüm yolları gibi birbirinden bağımsız üç faktörü bulunmaktadır.

Yaratıcı kişilerin karmaşıklığı sevdiklerini, yargılarında bağımsız, kendine güvenen, oldukça başat bir kişiliğe sahip olduklarını ve baskı ve sınırlandırmalara karşı tahammülsüz olduklarını vurgular.

Iraksak düşünme, düşüncede esneklik ve özgünlük, sorunlara karşı duyarlılık da yaratıcı bireylerin özellikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Deroche’in vurguladığı yaratıcılık  iki farklı yolla tanımlanmaktadır. Tanımlamalardan birincisi daha önceden keşfedilmiş bir şeyi yeniden keşfetme sürecine odaklanırken ikincisi tamamen yeni bir şey üretmeye odaklanmaktadır.  Diğer seçeneklerde Torrance yaratıcılığı, problemlere ve eksikliklere karşı duyarlı olma, bunları belirleme, çözümler arama tahminler yapma ve hipotezler kurma ya da hipotezleri değiştirme, çözüm yollarından birini seçme ve deneme, yeniden deneme, daha sonra da sonuçları ortaya koyma olarak tanımlamaktadır. Guilfort ise yaratıcılığın birbirinden bağımsız üç faktörü olduğunu belirtmiştir. Bunlar; belirli bir zaman içinde ortaya çıkabilen düşünceler, bir problemin çözülmesi için önerilen farklı çözüm yolları ve tek ve özel çözümdür. Iraksak düşünme, düşüncede esneklik ve özgünlük, sorunlara karsı duyarlılık da yaratıcı bireylerin özellikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca  Barron yaratıcı kişilerin karmaşıklığı sevdiklerini, yargılarında bağımsız, kendine güvenen, oldukça başat bir kişiliğe sahip olduklarını ve baskı ve sınırlandırmalara karşı tahammülsüz olduklarını vurgular.  Iraksak düşünme, düşüncede esneklik ve özgünlük, sorunlara karsı duyarlılık da yaratıcı bireylerin özellikleri olarak karsımıza çıkmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum