Çocuk Ve Drama Deneme Sınavı Sorusu #584965

Aşağıdakilerden hangisi okul dışı drama uygulamalarını planlamada önemli olan noktalardan birisi değildir?


Mekânla katılımcı arasında iletişim sağlamak

Çalışılacak grubun özellikleri

Mekâna uygun dramatik yapılandırma

Mekânın şehir merkezine uzaklığı

Mekânla yapılandırma arasında bağ kurmak


Yanıt Açıklaması:

Planlamada önemli olan bazı noktaları söyle özetleyebiliriz:

  1. Çalışılacak grubun özellkleri: Katılımcıların gelişim özellkleri, sosyoekonomik düzeyleri, hazırbulunuşluklarının, deneyimleri, gibi özellikleri herhangi bir drama çalışmasını etkileyeceği gibi, alternatif mekânda yapılacak drama oturumunu da etkileyecektir. Bu nedenle çalışılacak grup özellikle çocuk veya genç grubu ise tanınması ve özelliklerinin bilinmesi gerekir. Çocukların özellikle müze, galeri veya kütüphane gibi mekânlara dair deneyimleri yoksa veya kısıtlıysa, buralarda gerçekleşecek drama oturumlarından önce hazırlık çalışmaları veya mekânlara yapılacak ön ziyaretler gerekebilir.
  2. Mekânla katılımcı arasında iletişim sağlamak: Farklı bir mekânda çalışıldığı için katılımcının mekânı tanıması ve özelliklerini anlaması için fırsat vermek gerekir. Yaş grubu küçüldükçe mekânı tanımaya dair çalısmaların biraz daha uzun tutulması gerekebilir. Dokunma, koklama, inceleme, tatma gibi algı çalışmalarının yanı sıra, mekânın onlarda bıraktığı ilk izlenimlerin alınabileceği sözsüz oyun, donuk imge teknikleri uygulanabilir.
  3. Mekânla yapılandırma arasında bağlantı kurmak: Drama oturumu sırasında katılımcının mekânı aktif olarak kullanabilmesi önemlidir. Mekânın özelliklerinin ve mekânın içinde barındırdığı eser, nesne veya canlıların yapılandırmanın içinde kendine fikirsel olarak yer bulmaları gerekir. Katılımcıların “Bunu sınıfta da yapabilirdik, neden buraya geldik?” gibi bir düşünceye düşmemelerini sağlayacak nitelikte bir oturum olmalıdır. Çalışmada mekâna uygun çıktılar elde edilebilmelidir.
  4. Mekâna uygun dramatik yapılandırma: Doğru bir mekân seçimi drama için çok verimli bir öğrenim ortamı sağlayabilir fakat bunun temeli sağlam bir dramatik yapılandırmadan geçmektedir. Mekânın gücü dramatik anlatım süreci ile etkisini gösterecektir. Bu nedenle, çocukların rol içinde bir olgu veya olayı irdelerken yine problem çözmeler ve çatışma durumlarına dair fikirlerini sunarak çözüme gitmelerini sağlayacak bir drama oturumu planlanmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum