Çocuk ve Ergen Bakımı Deneme Sınavı Sorusu #989814

Aşağıdakilerden hangisi sınav kaygısının nedenlerinden değildir?


Kendine güvensizlik

Başarısız olma korkusu

Olumsuz ana baba tutumları

Kendileri hakkındaki olumlu düşünceleri

Okuldaki otoriter eğitim-öğretim anlayışı


Yanıt Açıklaması:

Sınav Kaygısı Nedenleri: Olumsuz ana baba tutumları, evdeki sıkı ve baskıcı disip­lin, ders çalışma baskısı, kıyaslama yapma sıklıkla yaşanan durumlardır.

  1. Okul ile ilişkili nedenler arasında ise; okulda­ki otoriter eğitim-öğretim anlayışı, olumsuz, soğuk ve kırıcı öğretmen eleştirileri,
  2. Ayrıca sık tekrarlanan okul başarısızlıkları, yetişkinlerin olumsuz değerlendirmeleri ve bunların bireyde çağrıştırdığı benliğe yöne­lik tehdit duygusu sınav kaygısının gelişme­sinde önemli etkilidir (Öner, 1990).
  3. Yüksek düzeyde akademik başarı beklentisi öğ­renciler üzerinde ilkokuldan itibaren bir baskı oluşturmakta
  4. Yüksek sınav kaygısının verimsiz çalışma alışkanlıkları ile ilişkili olduğu, sınav anın­da yeterince hazırlanmadığını düşünüp, üzülen öğrencilerin kaygılarının da artığı belirtilmektedir (Culler ve Holahan (1980).
  5. Kaygının, temelde sınavın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklandığı ve böylelikle kişi­nin olayı algılayış ve yorumlayış biçiminin kaygının ortaya çıkmasında etkili olduğu belirtilmektedir.
  6. Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler olası bir ba­şarısızlık durumu ve sınava çalışırken kendi yetersizlikleri hakkında endişelenme eğilimi gösterirler.
  7. Ayrıca, sınav kaygısı yüksek öğrenciler sı­navı oldukça tehdit edici, korkutucu olarak algılarlar.
  8. Yüksek sınav kaygılı öğrencilerin, düşük sı­nav kaygılı öğrencilere göre kendileri hak­kında daha fazla olumsuz düşünceleri bu­lunmaktadır (Öner, 1990).

10. Kendine güvensizlik, daha önce yaşanmış başarısızlıkların tekrarlanabileceği endişesi, mükemmeliyetçi yaklaşım, başarısız olma korkusu, zamanı iyi kullanamama  

Yorumlar
  • 0 Yorum