Çocuk Ve Oyun Deneme Sınavı Sorusu #901586

Aşağıdakilerden hangisi açık oyun alanında öğretmen rollerinden biridir ? 


İzleyici 

Ortam yöneticisi 

Oyun yöneticisi 

Denetleme 

Oyun lideri 


Yanıt Açıklaması:

Açık Oyun Alanında Öğretmen Rolleri

Öğretmenlerin açık oyun alanında dört farklı rolü vardır; denetleme (süpervizyon), gözlem, dolaylı stratejiler ve direkt (doğrudan, dolaysız) stratejiler.

Denetleme. Bu rol öğretmenlerin, güvenlikle ilgili kuralları belirleme, tehlikeli olabilecek yerlerde durma, olası problemlere hazırlıklı olma ve oyun alanını sürekli olarak potansiyel problemlere yönelik olarak değerlendirme yapmalarını içermektedir.

Gözlem. Açık oyun alanında yapılan gözlemler yoluyla öğretmenler hem oyun alanının işlevselliği hem de çocukların sergiledikleri davranışlar hakkında ayrıntılı bilgiler
edinebilmektedirler. Oyun alanlarının gözlemlenmesiyle şu doğrultudaki sorular yanıtlanabilir: Oyun alanına materyal eklenmeli mi? Çocuklar beraber oynayabiliyorlar mı? Sınıf içinde zorluk çeken çocuklar oyun alanında da zorlanıyor mu? Ortam değişikliği çocukların davranışlarını olumlu etkiliyor mu? Çocukların açık hava oyun alanında hoşlandığı etkinlikler sınıf içinde derinleştirilebilir mi?

Dolaylı Stratejiler. Bu stratejiler arasında; açık oyun alanını düzenleme, çevreyi gözden
geçirme, etkinliğe katılanlara model olma, rehberlik etme ve oyun zamanı sonunda temizliğe yardım etme yer almaktadır. Çocukların etkinliği kendilerinin seçmesi ve yönetmesi gibi oyunun temel özellikleri dikkate alındığında, dolaylı stratejiler öğretmenin açık alandaki oyunu en iyi şekilde desteklemesini sağlayacak yollardan biridir.

Direkt stratejiler. Bu stratejiler; yaralanmaları engelleyici müdahaleleri, güvenlik ile ilgili kuralları pekiştirme ve çeşitli açık alan oyunlarını öğretmeyi içermektedir. Açık alan
oyunları arasında kovalamaca, sek sek, çocuklara toprağı hazırlama ve tohum ekmeyi öğretme, sanat etkinlikleri yapma, fen projeleri ve matematikle ilgili problem çözme oyunları yer alabilir (Johnson, Christie ve Wardle, 2005)

Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum