Çocuk Ve Oyun Deneme Sınavı Sorusu #895497

Çocuğun tencere kapağını direksiyon simidi olarak kullanabilmesi, süpürge sapını at yapabilmesi, legolarla yaptığı bir telefonu, gerçek bir telefon şeklinde kullanabilmesi Piage’nin oyun gelişim evrelerin hangisinde olduğunu gösterir?


Duyu motor oyun

Sembolik oyun

Kurallı oyun

Fiziksel oyun

Dramatik oyun


Yanıt Açıklaması:

Sembolik oyun

İki ve yedi yaşları arasında baskındır, okul öncesi yıllarının en temel oyun şeklidir. Bu oyunda düşünce, imge, ses ve semboller, çevredeki nesne ve olayları anlamak için kullanılır. Çocuk bu oyunda yaratıcılığını sergiler, kendini başkalarının yerine koyar ve çevresindeki kişileri, hayvanları, nesneleri ve olayları özgürce taklit eder. Böylelikle olayları anlayışı, algılayışı ve uygulayışı değişir ve gelişir. Yaşadığı ya da tanık olduğu bazı oyunları, oyun sırasında canlandırır. Bunu yaparken gerçeğe uyma zorunluluğu olmadığı için, senaryoda değişiklikler yapabilir.

Çocuk, nesnelere farklı anlamlar yükler. Örneğin; tencere kapağını direksiyon simidi olarak kullanabilir, süpürge sapını at yapabilir. Bu dönemde sıklıkla hayalî bir arkadaş edinme yaşanır. Çocuğun dil becerileri geliştikçe oyunu da gelişir ve gerçeğe daha uygun hâle gelir. Ayrıca çocuğun sembolleştirme becerisi geliştikçe, çeşitli malzemelerle yeni şeyler üretmeye başlar. Örneğin, oyununda legolarla yaptığı bir telefonu, gerçek bir telefon şeklinde kullanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum