Çocuk Ve Oyun Deneme Sınavı Sorusu #895511

“Sosyodramatik oyunu oynayan çocuklar hem sınıf kurallarına daha iyi uyarlar hem de davranışlarını düzenleyebilirler. Ona göre oyun oynarken çocuk hayalî bir durum yaratır, bu durumu canlandırır ve oynadığı rolün gerektirdiği kurallara uyar. Bütün bunları çevresi ile başedebilmek için yapar. Hayalî oyun ayrıca soyut düşünceye ulaşmak için önemlidir.” Görüşünü vurgulayan bilişsel kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?


Piaget

Vygotksy

Gestalt

Bruner

Ausebel


Yanıt Açıklaması:

Oyunun, çocuğun bütün gelişimsel alanlarını desteklediğini vurgulayan Vygotsky’nin oyun tanımı, sadece sosyodramatik oyunu içermektedir. Çocuk tek başına oynadığında bile, oyunun konusu sosyokültürel ögeleri içerdiği için, çocuğun oyununu toplumsal olarak kabul eder. Toplumsal bir etkinlik olan oyun, çocuğa yakınsal gelişim alanı yaratır.

Oyun sırasında gerçekleşen sosyal etkileşim, çocuğun öğrenmesini etkileyecektir. Vygotsky’e (1978) göre oyunda çocuk “kendi davranışlarının bilinçli olarak farkına varmayı öğrenir ve her nesnenin bir anlamı olduğunu farkeder.” Sosyodramatik oyunu oynayan çocuklar hem sınıf kurallarına daha iyi uyarlar hem de davranışlarını düzenleyebilirler. Ona göre oyun oynarken çocuk hayalî bir durum yaratır, bu durumu canlandırır ve oynadığı rolün gerektirdiği kurallara uyar. Bütün bunları çevresi ile başedebilmek için yapar. Hayalî oyun ayrıca soyut düşünceye ulaşmak için önemlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum