Çocuk Ve Oyun Deneme Sınavı Sorusu #910627

I. Doğru sayıda oyuncak sağlayın

II. Doğru seçme dengesi sağlayın

III. Bebeğin oyun alanını bakım alanından ayırmayın

Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri bebeklerin yerde oynamalarını gerektiren tavsiyeler arasındadır?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

I, II, III


Yanıt Açıklaması:

Bebeğin oyun alanını bakım alanından ayırın. Oyun alanı sınırlarını çizmek için minderler kullanılabilir. Zeminde battaniye, halı ya da yumuşak bir kumaş olmalıdır.
• Oyun alanındaki her şeyin dokunulabilir olduğuna emin olun. Ayrıca bu alandaki her şey ağıza alındığında, ısırıldığında zarar vermeyen cinsten olmalıdır.
• Hem ince motor hem de kaba motor etkinlikler bulunsun. Yer oyunları küçük toplar, boş kutular, yumuşak kumaş toplar vb. oyuncaklarla oynamak için fırsat sunar. Yer oyun alanına ayna konulması çocuğun oyun alanına ilgisini artırır. Emekleyen ya da yürüteçteki bebekler için ise duvar kenarına, zemine yerleştirilecek eğimli bir ahşap düzlem ve duvarda çocuklar hizasında tutmaya yarayan bir korkuluk bulunabilir. Böylece, bebekler aşağı ya da yukarı doğru emekleyebilir ya da yürüteçle
aşağı-yukarı yürürken gerektiğinde korkuluktan destek alırlar.
• Bırakın çocuklar oyuncak ve materyalleri bir araya getirmek için kendine özgü yollar bulsunlar. İyi bir yer oyunu için en iyi yoldur. Çocukları gözleyin. Eğer bebek boyun atkısıyla oynuyorsa bırakın istediği gibi dokunsun. Eğer duyu şişesi ile oynuyorsa bırakın şişeyi sallasın, yuvarlasın. Boyun atkısını duyu şişesinin üzerine koysun. Yer oyunları çeşitli nesne ve materyalleri keşfetme zamanıdır. Boyun atkısı ve duyu şişesi gibi oyuncaklarla yerde oynama süresince güvenlik son derece önemlidir. Boyun atkılarının tehlike yaratacak durumlar oluşturmamasına dikkat edin. Oyun alanının güvenliğini düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.
• Doğru sayıda oyuncak sağlayın. Doğru sayı duruma göre değişmektedir. Önemli olan çok fazla sayıda oyuncak ile çocuğu aşırı uyarmamaktır. Bir ya da iki duyu şişesini ilginç ve uyarıcı bulabilirler. Fakat beş duyu şişesini birden koymak uygun olmayabilir. Çok fazla oyuncak kafa karıştırıcı olabilir.
• Doğru seçme dengesi sağlayın. Doğru miktar duruma göre değişmektedir. Yer oyunu için iyi bir kural, çocuk başına iki oyuncak seçeneği, toplamda üç çocuk için beş oyuncağı aşmayacak şekilde seçenek sunmaktır. Bebekleri gözlemleyin. Bu miktar yeterli mi yoksa daha fazla mı istiyorlar? (Justuss Sluss, 2005).

Yorumlar
  • 0 Yorum