Çocukları Tanıma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #878110

Aşağıdakilerden hangisi protfolyo türlerinden biri değildir?


Çalışmaları gösteren portfolyo 

Kültürel portfolyo 

Gelişimi gösteren portfolyo

Geçiş portfolyo

Kişisel portfolyo


Yanıt Açıklaması:

Portfolyo Türleri

Öğrenme sürecini tümüyle ortaya koyan portfolyolar farklı türlerde hazırlanabilir. Değerlendirmede hangi tür portfolyonun kullanılacağı amaçlar ile doğrudan ilişkilidir. Portfolyo türlerine farklı kaynaklarda farklı biçimlerde yer verilmektedir (Birgin, 2003; Metin, 2014; Sewell, 1994; Artel, Spandel ve Culham, 1995):

Kişisel portfolyo: Öğretmen ya da öğrencinin kendi ilgi alanlarına ilişkin çalışma ve etkinliklerini topladığı dosyadır.

Çalışmaları gösteren portfolyo: Öğrencinin günlük, haftalık, aylık ya da bir üniteyi içeren çalışmalarını sistematik olarak topladığı dosyadır.

Gelişimi gösteren portfolyo: Süreç olarak daha uzun bir zaman dilimini kapsayan dosyadır. Okul öncesi ve ilköğretimin ilk yıllarında haftalık olarak izlenerek oluşturulur. Öğrencinin bireysel gelişimini yansıtmak ve değerlendirmek için hazırlanır.

Geçiş portfolyo: Öğrenci başarısını ortaya koyan ancak farklı eğitim kurumları ya da programlarından kabul amaçlı yapılan en iyi çalışmaların biriktirildiği dosyadır. Diğer dosya türlerine göre daha sınırlı bir amaca hizmet ettiği ve yaş grubu olarak daha büyük öğrencilerin hazırladığı dosyalar olduğu söylenebilir.

Grup çalışmalarını gösteren portfolyo: Bir grubu oluşturan bireylerin yapılan çalışmaya katkısını gösteren dosyadır. Grup üyelerinin üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları ne ölçüde yerine getirdiklerini izleme amacına hizmet eder. Bu tür çalışmalarda her öğrenci hem bireysel olarak portfolyo oluşturur hem de grup üyelerinin her birinin öğretmenin belirlediği ölçütlere dayalı olarak portfolyo hazırlamasına destek olur. Başarı ölçütü grup üyesi her bir öğrencinin istenilen niteliklere uygun portfolyo hazırlamasıdır. Bu gruplar oluşturulurken farklı niteliklere sahip bireylerden heterojen gruplar oluşturulması tercih edilir. İşbirlikli portfolyo hazırlama sürecinde grubun başarısı ya da üyelerin gelişimleri hakkında bütüncül bir bakış açısı oluşur.

Bütünleştirilmiş(disiplinlerarası) portfolyo: Öğrencilerin fen, matematik, Türkçe, sosyal bilgiler gibi farklı disiplinlerdeki çalışmalarını gösteren dosyadır. Farklı alanlardaki bilişsel ve duyuşsal ürünleri içerir. Bu tür portfolyonun en önemli sınırlılığı çok çeşitli

Portfolyolar, çocukların gelişimlerini yansıtma, özgün olma, kişiye özgü olma ve öğrenilenleri yansıtma gibi farklı özellikleri taşıyan dosyalardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum