Çocukları Tanıma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #758586

Aşağıdaki çocukları tanıma ve değerlendirme ilkeleri ve açıklamalarından hangisi yanlış eşleşmiştir?


Çocuk hakkında elde edilen bilgiler, çocukla uygun bir biçimde paylaşılmalıdır. Çünkü çocuğu tanımanın asıl amacı, çocuğun kendisine yardımcı olmaktır.

Çocukları tanıma sürekli olmalıdır. Çünkü bu dönem çocukları çok değişkendir. Bu nedenle çocukları tanıma işlemleri sistematik ve düzenli olmalıdır.

Çocukları tanıma sürecinde çocukların yapamadıklarından daha çok yapabildiklerine odaklanılmalıdır. Bu durum çocukların öz güven duygularını olumlu ya da olumsuz etkileyeceğinden son derece önemlidir.

Değerlendirme belli bir amaca hizmet etmelidir. Böylece hem belirli bir amaç için işe sokulan değerlendirme sonuçlarını elde etmek hem de elde edilen sonuçların tutarlılığı ve güvenirliğini sağlamak kolay olacaktır.

Çocuklarla ilgili elde edilen bilgiler doğru ve tarafsız biçimde elde edilmeli ve yine aynı esaslara dayalı olarak da değerlendirilmelidir. Bu nedenle öğretmenler kullanacakları aracın özelliklerini çok iyi bilmeliler, elde ettikleri verilerin sonuçlarını değerlendirirken de adil olmalıdırlar


Yanıt Açıklaması:

Çocukları tanıma sürecinde kullanılabilecek pek çok ölçme aracı vardır. Bu nedenle öğretmenler kullanacakları aracın özelliklerini çok iyi bilmeliler, elde ettikleri verilerin sonuçlarını değerlendirirken de adil olmalıdırlar. Ayrıca kullanılması zaman ve enerji kaybına neden olacak araçlar yerine daha uygun, kolay ve ekonomik araçları tercih etmelidirler. Dolayısıyla E seçeneğinde verilen ilkenin açıklaması başka bir ilke ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum