Çocukları Tanıma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #896618

Okul öncesi eğitim programında değerlendirme boyutları hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? 


Okul öncesi eğitim programında çocuğun değerlendirilmesi, programın değerlendirilmesi olmak üzere iki farklı boyut vardır. 

Çocukların tanınması ve değerlendirilmesi için en etkili yöntem, tanıma testine tabi tutulmasıdır. 

Programın değerlendirilebilmesi için öğretmenlerin, hazırladıkları ve uyguladıkları planları tüm boyutları ile ele almaları gereklidir.

Programın değerlendirilmesinde cevap aranabilecek sorulardan biri; programın değerlendirilmesine yalnızca çocukların katılımının sağlanmasıdır

Öğretmenlerin kendi kendilerini değerlendirebilmeleri için, programa ilişkin değerlendirmelerden elde edilen verileri dikkatle analiz etmeleri yeterlidir. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Okul öncesi eğitim programında çocuğun değerlendirilmesi, programın değerlendirilmesi ve öğretmenin kendi performansını değerlendirmesi olmak üzere üç farklı boyut vardır. B şıkkı yanlıştır. Çocukların tanınması ve değerlendirilmesi için en etkili yöntem, doğal ortamda çocuğun gözlenmesidir. C şıkkı doğrudur. Programın değerlendirilebilmesi için öğretmenlerin, hazırladıkları ve uyguladıkları planları tüm boyutları ile ele almaları gereklidir. Öğretmenlerin planlanan ve uygulanan eğitim süreçleri arasındaki tutarlılığı, ortaya çıkan yeni gereksinimlerin neler olduğunu belirlemeleri ve günlük eğitim akışında yer alan günü değerlendirme zamanına kaydetmeleri beklenmektedir. D şıkkı yanlıştır. Programın değerlendirilmesinde cevap aranabilecek bazı sorular şunlardır (Kandır ve ark., 2010): • Program uzun ve kısa vadede amaçlarına ulaştı mı? • Bireysel farklılıklara uygun bir program mı? • Materyaller, ilgi köşeleri ve benzeri unsurlara ilişkin çevre düzenlemeleri yeterli mi? • Kullanılan öğretim stratejilerinin programa etkisi nedir? • Programın değerlendirilmesine çocuklar ve aileler yeterince katılıyor mu? E şıkkı yanlıştır.  Öğretmenlerin kendi kendilerini değerlendirebilmeleri için, programa ve çocuklara ilişkin değerlendirmelerden elde edilen verileri dikkatle analiz etmeleri, kendi ilgi, yetenek ve yönelişlerini belirlemeleri ve kişilik özelliklerini gözden geçirmeleri gereklidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum