Çocukları Tanıma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #896737

Hedefe dayalı değerlendirme modeliyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Robert Stake tarafından geliştirilen bir modeldir. 

Bu modele göre; girdiler,  işlemler ve çıktıları  dikkate almalıdır. 

Hedefe dayalı modele  örnek olarak, Metfessel ve Michael tarafından geliştirilen iki aşamadan oluşan model örnek gösterilebilir. 

Bu yaklaşıma göre değerlendirme süreci, eğitim hedeflerinin uygulanan program ve öğretim yoluyla ne düzeyde kazandırıldığını belirlemeye yönelik bir süreçtir.

Elliot Eisner  tarafından geliştirilen bir modeldir. 


Yanıt Açıklaması:

D şıkkı doğrudur. A ve E şıkkı yanlıştır. Ralph Tyler tarafından geliştirilen bu model, daha sonra geliştirilen pek çok modelin odak noktası olmuştur. B şıkkı yanlıştır. Uygunluk-Olasılık modeline göre; girdiler (genel amaçlar, materyaller, öğrenci yetenekleri), işlemler (öğretmen ve öğrenci arasındaki sınıf etkileşimleri) ve çıktıları (formal öğrenme, tutumlar ve değerler) dikkate almalıdır. Bu üç ögenin her biri programın amaçlarını, istenen ve istenmeyen etkilerin gözlemlenmesini ve değerleri göz önünde bulundurmalıdır. C şıkkı yanlıştır.  Hedefe dayalı modele bir diğer örnek de Metfessel ve Michael tarafından geliştirilen değerlendirme modelidir. Model, sekiz aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle programda görev alacak kişiler belirlenir ve genelden özele hedefler sıralanır. Geliştirilen ölçme araçları ile toplanmış bilgiler analiz edilir. Sonuç olarak toplanan tüm bilgilerden yola çıkarak geleceğe dönük öneriler geliştirilir. Metfessel ve Michael modelinin en kullanışlı yanı, bir eğitim programının hedeflerini yansıtmada kullanılabilecek farklı ölçme araçlarının oluşturulmasına yönelik çabalar içermesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum