Çocukları Tanıma Ve Değerlendirme Deneme Sınavı Sorusu #895914

Aşağıdakilerden hangisi portfolyo hazırlama aşamalarından birini içermez?


Amaç belirleme aşaması

Toplama aşaması

Seçme aşaması

Yansıtma aşaması

Arşivleme aşaması


Yanıt Açıklaması:

İzleyen süreçte portfolyo oluşturulma aşamaları aşağıda verilmiştir:

Amaç belirleme aşaması; portfolyonun temel etkinliği olan bu aşamada amaçların belirlenmesi son derece önemlidir. Öğrencinin başarı ölçütlerinin neler olacağı ve hangi çalışmanın neden alınabileceğinin açıklandığı aşamadır.

Toplama aşaması; öğrencinin başarısını gösteren, belirli ölçütlere uygun yeterince çalışmanın bir araya getirilmesini gerektirir. Burada önemli olan öğrencinin portfolyonun amacına uygun olan çalışmalarını bir araya getirmesidir. Yapılan her çalışma değil de öğrencinin gelişimini ve öğrenme deneyimlerini yansıtabilecek ürünlerin toplanmasına dikkat edilmesi gerekir.

Seçme aşaması; toplanan ürünlerin hangilerinin öğrenci ürün dosyasında yer alacağına karar verildiği aşamadır. Bu aşamada öğrencilerden beklenen öğretmenin istediği çalışmalara yönelik olarak kendi çalışmaları arasından seçim yapmasıdır. Buradaki ölçüt seçilen ürünün öğrenme hedefini yansıtma özelliğini taşıyor olmasıdır. Öğrenci bu seçimi kendisi yapabileceği gibi aile ya da öğretmeninin desteği ile de yapabilir.

Yansıtma aşaması; öğrencinin her ürün için ne düşündüğünü belirttiği aşamadır. Bu aşamada öğrenci kendi öğrenmesinin farkına varır; gelişim gösterdiği alanların yanı sıra iyileştirmeye açık alanlarını da fark eder. Bu aşamanın önemi öğrencinin değerlendirme sürecine etkin olarak katılmasıdır. Özetle bu aşama yaşamsal bir önem taşır. İlk kez portfolyo oluşturan öğrencilere destek olmak amacıyla öğretmen açık uçlu sorularla görüşlerin yansıtılması konusunda yol gösterebilir.

İletişim ve geri bildirim aşaması; öğrencilerin yansıtmalarını gözden geçirerek kendi yeterlikleri hakkında bilgi sahibi oldukları diğer bir deyişle güçlü ve zayıf yönlerini gördükleri aşamadır. Öğrenci bu aşamada geleceğe yönelik planlama yapacaktır. Bu nedenle bu aşamada portfolyo uygun kişilere sunulur ve öğretme-öğrenme açısından tartışılır.

Öğrenme hedefleriyle bire bir bağlantılar kurulur ve böylece iş birliği ve fikir alışverişi sağlanmış olur. Öğrenci bu aşamada öğrendikleri ile yaşam arasındaki bağlantıyı kurar (Kan, 2007; Özek, 2009; Metin, 2014).

Yorumlar
  • 0 Yorum