Çocukta Sanat Eğitimi Ve Yaratıcılık Deneme Sınavı Sorusu #478457

I. Hayal gücü (imgelem), çocuğun karsısında herhangi bir model bulunmadığı için belli bir kayda bağlı kalmadan, kendini serbest, özgür bir şekilde ifade etmesine olanak sağlar.

II. Daha önce gözlemlediği doğal varlıkları ya da yasadığı olayları belleklerinde depolayan çocuk, daha sonra bu biriktirdiklerini hayal gücünün yardımıyla yüzey üzerinde belli bir sekle sokmaya çalışır.

III. Okul öncesi dönem çocuklarında resim, gördüğünü çizmekten çok, hayal gücünü kullanarak belleklerinde biriktirdiklerinin görselleştirilmesine dayalıdır.

IV. Bir kompozisyon tasarlama sürecinde, bir şey yaratmak için merak etmek ve hayal etmek, iki önemli unsur olarak karsımıza çıkar

Hayale dair yukarıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Yalnız I

 

I ve II

 

I, II ve III

 

II, III ve IV

 

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Hayal gücü (imgelem), çocuğun karsısında herhangi bir model bulunmadığı için belli bir kayda bağlı kalmadan, kendini serbest, özgür bir şekilde ifade etmesine olanak sağlar. Daha önce gözlemlediği doğal varlıkları ya da yasadığı olayları belleklerinde depolayan çocuk, daha sonra bu biriktirdiklerini hayal gücünün yardımıyla yüzey üzerinde belli bir sekle sokmaya çalışır. Zaten okul öncesi dönem çocuklarında resim, gördüğünü çizmekten çok, hayal gücünü kullanarak belleklerinde biriktirdiklerinin görselleştirilmesine dayalıdır. Görünenden çok bildiğini çizme, kişinin birikimlerini, eğilimlerini ortaya koyar. Biriktirdiği imgesel, işaretsel, simgesel ve kavramsal öğelerle zihinde yapılandırılmış göstergelerin dışavurumudur, yani zihinsel gerçeklerin dışavurumudur. Bir kompozisyon tasarlama sürecinde, bir şey yaratmak için merak etmek ve hayal etmek, iki önemli unsur olarak karsımıza çıkar. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum