Coğrafi Bilgi Sistemleri İçin Temel Geometri Deneme Sınavı Sorusu #961900

Aşağıdakilerden hangisi görünürlük analizi konusunda yanlış bilgi olarak verilmiştir?


Gözlem noktasından görülemeyen alanlar “0” değerinde, görülebilen alanlar ise “1” değerinde gösterilir.

Görünürlük aracı bir objenin nereden ne kadar görünür olacağını saptamak için
kullanışlıdır.

Yeşil hücreler görünen, kırmızı hücreler görünmeyen yerleri gösterir.

Açık renk alanlar daha yüksek yerleri gösterir.

Genel olarak yol çalışmalarında kazı ve dolgu hesaplamaları amacıyla kullanılır.


Yanıt Açıklaması:

Görünürlük (Viewshed)
TIN veya DEM verisi üzerinde işaretlenmiş bir veya birden fazla noktadan/çizgiden görülebilen alanlar bu analizde çıkartılabilmektedir. Şekil 8.17’de görüldüğü gibi gözlem noktasından görülemeyen alanlar “0” değerinde kırmızı renkle, görülebilen alanlar ise “1” değerinde yeşil renkle gösterilmiştir.

Görünürlük girdi rasterındaki bir hücrenin bir veya daha çok gözlem noktasından görülüp görülemediğini saptamaya yarayan araçtır. Çıktı rasterındaki her hücre içerisindeki
değer o konumun kaç gözlemci noktası tarafından görülüp, görülemediğini belirtir. Eğer
bir adet gözlemci noktanız varsa, o nokta tarafından görülebilen her hücre 1 değerini alır. O noktadan görülemeyen tüm hücreler ise 0 değerini alırlar. Gözlemci noktaları, nokta ve doğru içerebilirler. Düğüm ve köşe noktaları da aynı zamanda gözlemci noktaları olarak kullanılabilirler.

Görünürlük aracı bir objenin nereden ne kadar görünür olacağını saptamak için
kullanışlıdır. Mesela su kulelerini belirli bir yere inşa edersek hangi konumlardan görünürler veya yol üzerinden çevrenin görünümü nasıl olacak gibi sorulara cevap bulmanıza yardımcı olur.
Aşağıdaki örnekte bir gözetleme kulesinin görünürlüğü gösterilmiştir. Yükselti rasterı arazinin yüksekliğini gösterirken (açık renk alanlar daha yüksek yerleri), gözetleme kulesi yeşil üçgen şeklinde tanımlanmıştır. Gözetleme kulesinin yüksekliği analiz
sırasında tanımlanabilir. Yeşil hücreler kuleden görünürken, kırmızı hücreler kuleden
görünmezler.
Katman şeffaflığını kullanarak, kabartı rasterını yükseklik rasterınızın altında, üzerlerinde görünürlük rasterı varken gösterebilir ve görünürlük ile arazi arasındaki ilişkiyi analiz edebilirsiniz.

Yorumlar
  • 0 Yorum