Coğrafi Bilgi Sistemleri İçin Temel İstatistik Deneme Sınavı Sorusu #610467

Türkiye İstatistik kurumu tarafınıdan açıklanan enflasyon oranlarını,ülkelerin sosyo ekonomik gelişim düzeyleri, hava sıcaklığı değişimleri, yağışlar yıllara göre verilmek istenmektedir. Bu veri iki sütunlu olarak hangi seriye bağlı olarak gösterilir?


Zaman serisi

Nitel seri

Basit seri

Gruplandırılmış seri

Sınıflandırılmış seri


Yanıt Açıklaması:

Zaman serisi: Verilerin çeşitli özellikleri saat, gün, ay ve yıl gibi bir zaman birimine göre sıralanıyor veya dağılımı oluşturuyorsa, iki sütunlu bu serilere zaman serisi denilir. Nitel seri: Sayısal olarak ifade edilemeyen ve sınıfların doğal olarak oluştuğu serilere de nitel seri denilir.
Basit seri: Örneklemelerle elde edilen ham verilerin, elde edildikleri ya da gözlendikleri sıra ile veya küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe sıralanması ile oluşturulan serilerdir.Genellikle örneklenen birim sayısının çok az olduğu durumlarda kullanılan ve tek sütundan oluşan serilerdir.
Gruplandırılmış seri: Ana kütleden örneklenen veri sayısının çok fazla olması durumunda, verilerin belirli aralıklarla gruplandırılıp ve her bir gruba düşen frekans değerlerinin belirlenmesi ile gruplandırılmış seriler elde edilebilir.
Sınıflandırılmış seri: Ana kütleden örneklenmiş verilerin küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe doğru sıralanıp, tekrarlanan verilerin tekrarlanma sayılarının (frekanslarının) bulunması ile elde edilen serilere sınıflandırılmış seri veya frekans serisi denilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum