Çoklu Engellilerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1151018
I. Bireyin çevresini keşfetmesi, fiziksel gelişimine paralel olarak ilerleyen sosyal-duygusal gelişimi ile başlar.
II. Bireyin fiziksel olarak büyümesi ve merkezî sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizması isteme bağlı hareketlilik kazanır.
III. Çoklu engelli bireyler hareket etme, yürüme, tutma, kavrama, beslenme gibi motor becerilerin sergilenmesi gereken durumlarda normal gelişim gösteren bireylerden düşük performans sergilerler.
IV. Motor gelişim, bireyin hayatı boyunca sergilediği bilişsel özellikteki değişikliktir.
Çoklu engelli bireylerin motor gelişimleri ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?
II ve III |
I, II ve III |
I, II ve IV |
III ve IV |
II ve IV |
MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Bireyin çevresini keşfetmesi, fiziksel gelişimine paralel olarak ilerleyen motor gelişimi ile başlar. Motor gelişim, bireyin hayatı boyunca sergilediği motor davranışlarındaki değişikliktir. Bireyin fiziksel olarak büyümesi ve merkezî sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizması isteme bağlı hareketlilik kazanır. Birey hareketlilik kazandıkça çevresini tanımaya çalışır. Her tanıma fırsatında bireyin duyu organları, zihin becerileri ve kasları birlikte çalışır. Söz konusu süreçte birey hareketlerini tekrar ederek pratik yapar. Yaptığı pratikler sayesinde motor performansta kalıcı değişiklikler meydana gelir. Bu kalıcı değişikliklere motor öğrenme denir. Bireyin motor öğrenme seviyesi yaptığı pratikle artar ve bireyin motor performansının sürekli olarak gözlenmesi ile bu seviye anlaşılır (Schmidt ve Wrisberg, 2004). Ancak çok engelli bireylerin duyu organları, zihin faaliyetleri veya kasları normal seyrinde çalışmadığı için bu tanıma fırsatlarından yeterli düzeyde yararlanamaz. Bu yüzden hareket etme, yürüme, tutma, kavrama, beslenme gibi motor becerilerin sergilenmesi gereken durumlarda normal gelişim gösteren bireylerden düşük performans sergiler (Tekin-İftar, 2005). Bu bireyler genellikle düzgün postür duruşunda ve bağımsız hareket etmede güçlük yaşarlar ve bu sebeple tekerlekli sandalye veya koltuk değneği kullanabilirler (Mergler vd., 2012).
Yorumlar
- 0 Yorum