Çoklu Engellilerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1178123

Aşağıdakilerden hangisi öğretilen becerinin başka kişilerde genellemesine örnektir?


Marketten alışveriş yapma becerisinin sınıf ortamında öğretiminin yapılmasının ardından,
ilerleyen zamanlarda gerçek market ortamında öğretime devam edilmesi

Diş fırçalama becerisini sınıf öğretmeni ile öğrenmiş bir öğrencinin artık bu beceriyi annesi ile çalışıyor olması

Öğretmenin ayakkabı giyme için öğretim esnasında yanlarında yanları yeşil şeritli ayakkabı kullanırken, ilerleyen zamanlarda üzerinde şerit olmayan düz renkli bir ayakkabı ile öğretime devam etmesi

Öğretmenin kazak giyme için öğretim esnasında “Emre kazağını giy” yönergesini kullanırken, ilerleyen zamanlarda “Kazağını giyer misin?” yönergesini kullanması

örneğin masa toplama becerisi için, öğretim sırasında kullanılan “Emre masandaki eşyaları topla”
yönergesi değiştirilerek “Masayı topla” yönergesi kullanılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Kazanılan Becerilerin Genellenmesi
Öğrenciler kazandıkları beceriyi bazen farklı ortamlarda ya da daha farklı araçlarla gerçekleştirmekte zorlanabilmektedirler. Örneğin sürekli öğretmeninden beceri yönergesi almaya alışmış bir öğrenci, farklı bir kişi tarafından yönerge aynı şekilde sunulsa bile bunu gerçekleştirmekte zorlanabilir. Ya da hep aynı büyüklükte çatalla yemek yemeyi öğrenmiş bir öğrenci, daha büyük bir çatalla yemek yemekte zorlanabilir. Bu sorunların önüne geçebilmek için öğrencinin öğrendiği beceriyi genellemesinin sağlanması gerekmektedir. Becerinin genellenmesi, kazanılan becerinin öğretimin yapıldığı ortamdan başka ortamlarda, başka araçlarla, başka kişilerin varlığında ve başka yönergeler verildiğinde yapılmasıdır.
• Ortam genellemesi için örneğin selamlaşma becerisi sınıf ortamında çalışıldıktan sonra, öğretmenler odasında ya da okul gezisisinin yapıldığı ortamlarda çalışılabilir.
• Başka araçlara genelleme için örneğin V yaka kazak giyme becerisi, öğretim sırasında kullanılan kazak dışında daha farklı renk ve desende bir V yaka kazak ile çalışılabilir.
• Kişiler arası genelleme için örneğin öğretim sırasında yalnızca sınıf öğretmeni ile selamlaşma becerisi çalışıldıysa okuldaki diğer öğretmenler ile de selamlaşma becerisi çalışılabilir.
• Yönergenin genellenmesi için örneğin masa toplama becerisi için, öğretim sırasında kullanılan “Emre masandaki eşyaları topla” yönergesi değiştirilerek “Masayı topla” yönergesi kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum