Cumhuriyet Dönemi Türk Nesri Deneme Sınavı Sorusu #803472

Biyografi türünün özellikleri dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifadedir?


Biyografilerin sanatsal yönü olmaz.

Biyografilerin edebî yönü olmaz.

Biyografiler sıradan insanları ele alır.

Biyografiler oldukça hacimli yazılardır.

Bilimsel biyografîler nesneldir.


Yanıt Açıklaması:

Biyografi eserleri arasında edebî ve sanatsal yönü ağır basanlar kadar bilimsel tarafı öne çıkan örnekler de bulunmaktadır. Öyleyse, (a) ve (b) şıkları yanlıştır.

Biyografi”, otobiyografi ve monografiyi de içinde barındıran bir üst kavram olarak; sanat, ede­biyat, tarih, politika vs. alanlarda tanınmış, sevilmiş; ülkesine ve bütün insanlığa veya belli bir sanat bilim alanına önemli katkılarda bulunmuş kişilerin yaşam öykülerinin yazılmasıyla ortaya çıkan edebiyat türü­dür. Öyleyse, (c) şıkkı yanlıştır.

Ele aldığı kişiyi bütün yönleriyle anlatan oldukça hacimli biyografiler bulunmakla birlikte, ansiklopedilerde, edebiyat tarihlerinde kısa olan biyografiler de bulunmaktadır. Öyleyse, (d) şıkkı da yanlıştır.

Bilimsel biyog­rafiler, bilimsel bir araştırmanın bütün gereklerine bağlı olmak iddi­asıyla yola çıkarlar. Biyografisi yazılan şahsın haya­tı ve biyografisinin yazılmasına neden olan tarafı, ilgili bütün materyallerin gözden geçirilmesi so­nucunda tarafsız ve bilimsel ciddiyete bağlı bir üs­lupla okuyucuya aktarılmaya çalışılır. Bilim adamı, bilimsel biyografisinde edebiyat, sanat veya kültür tarihinde önemli bir yeri bulunduğu düşünülen bir şahsı, hayatının veya eserinin karanlıkta kalmış yanlarını aydınlatmak iddiasıyla araştırır. Edebî bi­yografiler ise bu kadar tarafsız ve nesnel olma iddia­sında değillerdir. Zaten bu tip biyografilerde yazarı yaşam öyküsünü yazmaya iten neden genellikle söz konusu edilen kişiye duyulan yakınlık, bağlılık gibi kişisel nedenlerdir. Öyleyse, doğru cevap E’ dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum