Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri Deneme Sınavı Sorusu #645947

II. Meşrutiyet sonrası edebiyatta meydana gelen biçim ve dil sorunları göz önüne alındığı zaman, aşağıdaki ifadelerden hangisi uygun değildir?


Türk şiiri aruzdan heceye doğru eğilim göstermiştir.

Edebiyat-ı Cedide şairlerinin serbest müstezada dönüştürdükleri, uzunlu-kısalı dize uygulamaları Fecr-i Âti şairlerince de aruz vezinlerinde genişletilerek sürdürülmüştür.

Manzum hikaye formu yaygınlık kazanmıştır.

Nazım biçimi olarak yalnızca Batı edebiyatından alınan sone kullanılmıştır.

Düzensiz olarak kıtaların farklı yerlerine dağılan kafiye denemeleri vardır.


Yanıt Açıklaması:

1910-23 arası süreçte Türk şiirinin genel eğilimi aruzdan heceye doğru olmuştur. Bu dönem şiirinin bir başka özelliği ise Edebiyat-ı Cedide şairlerinin serbest müstezada dönüştürdükleri, uzunlu-kısalı dize uygulamalarının Fecr-i Âti şairlerince de aruz vezinlerinde genişletilerek sürdürülmesinin yanı sıra heceyle yazan Mehmed Emin, Rıza Tevfik, Yusuf Ziya, Celâl Sahir gibi şairler tarafından hece veznine de uygulanmış olmasıdır. Bu dönem şiirinde ayrıca manzum hikâye formunun yaygınlık kazandığı da dikkati çekmektedir. Düzensiz bir biçimde, kıtaların değişik dizelerine dağıtılan kafiye denemeleri dikkati çeker. Nazım biçimleri konusunda ise bu dönem Türk şiirinin ses arayışlarının boyutları Batı edebiyatından alınma soneden, Divan şiiri, halk ve tekke şiiri nazım biçimlerine kadar uzanan genişliktedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum