Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri Deneme Sınavı Sorusu #971137

2005’e kadar yazdığı bütün şiirleri içeren 'Büyü’sün Yaz ' (Toplu Şiirler, 2006) kitabında yayımladı. Şiirin ‘yapılan bir şey’ olduğuna inanan şairin şiir anlayışındaki en önemli kavramlardan birisi, “sahih”liktir. Ona göre bu kavram, şairliğin ölçütüdür. Bir şair büyük olabilir, ama gelenekten yararlanmıyorsa “sahih” olamaz.

“Entelektüel tarihimiz bize geleneksel ile modernin aynı zamanda edinilmesi gerektiğini dayatıyor.” diyerek şiirinde de bu sentezi bağdaştırmaya çalışmaktadır. Geleneği bir kimlik olarak gören şair, kavramı, “değişenin içinde değişmeyeni çıkarmak, bulmak” biçiminde tanımlar.

Yukarıda şiire ve geleneğe yönelik düşünceleri yer alan şair aşağıdakilerden hangisidir?


Behçet Necatigil

Vural Bahadır Bayrıl

Hilmi Yavuz

Atilla İlhan

Haydar Ergülen


Yanıt Açıklaması:

2005’e kadar yazdığı bütün şiirleri içeren Büyü’sün Yaz (Toplu Şiirler, 2006) kitabında yayımladı. Şiirin ‘yapılan bir şey’ olduğuna inanan Yavuz’un şiir anlayışındaki en önemli kavramlardan birisi, “sahih”liktir. Ona göre bu kavram, şairliğin ölçütüdür. Bir şair büyük olabilir, ama gelenekten yararlanmıyorsa “sahih” olamaz.

“Entelektüel tarihimiz bize geleneksel ile modernin aynı zamanda edinilmesi gerektiğini dayatıyor.” diyen Yavuz, şiirinde de bu sentezi bağdaştırmaya çalışmaktadır. Geleneği bir kimlik olarak gören Hilmi Yavuz, kavramı, “değişenin içinde değişmeyeni çıkarmak, bulmak” biçiminde tanımlar.

 Yanıt C olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum