Davranış Bilimleri 2 Deneme Sınavı Sorusu #265678

Sürekli neşeli, konuşkan, çevresiyle ilgili Ali'nin , “dışa dönük” kişilik özellikleri taşıdığını söyleyebiliriz. Dışa dönük kişilik özellikleri olmasına rağmen , içine kapanıp, sessizleşmesi, kişilik özelliği “içe dönük” olan biri gibi doğal karşılanmaz bu durum kişilik kavramına ilişkin nasıl açıklanabilir?


Kişiliği oluşturan bireysel farklılıklar zaman içinde ve değişen koşullarda hep aynı kalmadığı, duruma göre değişkenlik gösterebileceği söylenebilir.
İnsan kişiliğinin günden güne ya da bir durumdan diğerine değişmesi beklenebilir.
Kişiliğin bir bireyin, nadiren sergilediği özelliklerine işaret ettiği söylenebilir.
Kişiliğin bir bireyi, diğerlerinden ayırıcı ve sürekli özelliklerine işaret ettiği söylenebilir.
Kişiliğin bir bireyi, diğerlerinden ayırıcı özelliklerine işaret ettiği söylenebilir.

Yanıt Açıklaması: Kişiliğin temelde üç boyut üzerinden betimlendiği görülmektedir. Bu boyutlardan ilki kişiliğin “ayırt edici” niteliği üzerinde odaklanmaktadır. Kişilik bu yanıyla, bireyin “özel” ve “ayırıcı” davranışlarını içermektedir. Özeldir, çünkü bireyin sıklıkla yaptığı ya da en tipik davranışlarını temsil eder. Bu anlamda ayırt edicidir, çünkü bu davranışlar kişiyi başkalarından ayırır. Örneğin; sürekli neşeli, konuşkan, çevresiyle ilgili insan ların, “dışa dönük” kişilik özellikleri taşıdığını söyleyebiliriz. Dışa dönük kişilik özellikleri olan birinin, içine kapanması, sessizleşmesi, kişilik özelliği “içe dönük” olan biri gibi doğal karşılanmaz, tam tersine özel ayırıcı bir durum olduğuna işaret eder. Bu örnek, kişiliğin bir bireyi, diğerlerinden ayırıcı ve sürekli özelliklerine işaret ettiğini vurgulamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum