Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1081466

Yeni Ekoloji Paradigması: Ekoloji, canlılarla içinde yaşadıkları çevre arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Ekolojik yaklaşımlar bu bağlamda canlı ve çevresi arasındaki etkileşime odaklanır.

Aşağıdakilerden hangisi Yeni Ekolojik Paradigmanın temel özellikleri arasında sayılmaz?


İnsan ayrıcalıklıdır ancak bununla birlikte insan, karşılıklı bağımlılık içinde olan çok sayıdaki canlıdan sadece biridir.

İnsan ilişkileri ile insanın toplumsal yaşantısı, toplumsal ve kültürel güçlerin yanı sıra biyolojik ve fiziksel çevre tarafından da etkilenir.

İnsan eylemlerine etkide bulunan biyolojik ve fiziksel çevre önem taşır.

İnsanoğlunun buluş yeteneği ile bilim ve teknolojinin, termodinamiğin yasaları gibi ekolojik ilkeleri aşamayacağını; bundan dolayı insan toplumlarının büyümesinin kesin sınırları olduğunu öne sürer.

İnsan toplumlarının sürdürülmesinin sınırsızlığını ifade eder.


Yanıt Açıklaması:

Yeni Ekolojik Paradigmanın temel özellikleri şunlardır;

  • İnsan ayrıcalıklıdır ancak bununla birlikte insan, karşılıklı bağımlılık içinde olan çok sayıdaki canlıdan sadece biridir.

  • İnsan ilişkileri ile insanın toplumsal yaşantısı, toplumsal ve kültürel güçlerin yanı sıra biyolojik ve fiziksel çevre tarafından da etkilenir.

  • İnsan eylemlerine etkide bulunan biyolojik ve fiziksel çevre önem taşır.

  • İnsanı üstün gören dünya görüşü kalkınmanın sürdürülmesinin sınırsızlığını ifade eder. Buna karşılık Yeni Ekolojik Paradigma, insanoğlunun buluş yeteneği ile bilim ve teknolojinin, termodinamiğin yasaları gibi ekolojik ilkeleri aşamayacağını; bundan dolayı insan toplumlarının büyümesinin kesin sınırları olduğunu öne sürer.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum