Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1157094

Avcı-toplayıcılıktan post-endüstriyel  toplum tipine doğru yaşanan evrilme sosyo-kültürel yaşam bağlamında değerlendirildiğinde hangi seçenek dışarıda kalmaktadır?


Avcı-toplayıcılık toplum tipinde iş gücü cinsiyet temelli işbölümüne dayalıdır.

Toplum tipleri değiştikçe cinsiyet eşitsizliğinde artış gözlenmiştir.

İleri teknolojinin hayatlara girmesi cinsiyet eşitsizliğini arttırmıştır.

Endüstriyel toplum tipinde makineler insan ilişkilerinin zayıflamasına neden olmuştur.

Post-endüstriyel toplum tipinde toplumsal eşitsizlikte artış gözlenmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Avcı-toplayıcı toplum tipinde iş gücünün cinsiyet temelli bölüşümü, en eşitlikçi düzen vardır.  Göçebe-Çobanlık toplum tipinde şiddetli bağımsızlık, savaşçı, çobanlık ve basit tarım ile hayvanlarının değerlerini yansıtan dinler, büyük toplumsal eşitsizlik gözlenmektedir.

İlkel tarım toplumlarında savaşçı, yüksek düzeyde eşitsizlik, savaşçı asalet sıradan insanlara egemen, eşitsizlik değişken tanrılara tapınmada yansır. Tarım toplumunda çeşitli uğraşlar, meslekler ortaya çıkarır, şehirleri ortaya çıkarır, yöneticiler sıradan insanlar üzerinde tanrısal güçleri olduğuna inanılır, çok tanrıcılık, en eşitsiz düzen hakimdir. Büyük şehirleri ortaya çıkarır, önceki toplum tiplerinden daha güçlü biçimde eğitim ve ekonomi gibi kurumların etkili olması, dinin artık egemen olmaması, yaşam koşullarının iyileşmesi, görece daha az savaş, insan ilişkileri daha zayıftır. Post-endüstriyel toplum tipinde hizmet, bilgi ve bilişim işleri ile fabrika üretiminin yer değiştirmesi, bireyler için daha çok güç ve özgürlük, cinsiyet eşitsizliğinin artması söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum