Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #343415

Aşağıdaki ifadelerde ilk dönem sosyologlarının düşünceleri verilmiştir. İlk dönem sosyologlarından Herbert Spencer’in toplumla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi eleştirilmesine yol açmıştır?


Darwin’in evrim görüşünü toplumsal bağlama uyarlayarak, farklı toplumların farklı şekillerde evrimleştiğini benimsemesi.
Sosyologlar, toplumun barışçı ve düzenli bir biçimde yaşamasına yardımcı olabilirler düşüncesi.
Bütün toplumlar endüstrileşmiş Avrupa örneğinde olduğu gibi belirli gelişme aşamalarından geçerek mükemmelleşmeye doğru ilerler düşüncesi.
Sosyolojik çalışmalarda sadece gözlemlerin sunulmasının değil, araştırmaların toplumsal reform sağlamaya dönük olmasının gerekli olduğunun savunulması.
Toplum doğal olarak sağlıklı ve istikrarlı olmaya doğru yönelir bu nedenle kendi başına bırakılırsa problemlerini kendisi çözecektir düşüncesi.

Yanıt Açıklaması: Soruda da verildiği gibi, yukarıdaki tüm ifadeler ilk dönem sosyologlarının görüşlerini yansıtmaktadır. Ancak Sosyal Darwinizm ilkesi ve ırkçılığı benimseyen Herbert Spencer'ın düşüncesi "A" şıkkında doğru olarak verilmiştir. Bu ifade akademik çevrelerde Spencer'in eleştirilmesine yol açmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum