Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #343349

Bir araştırmacı çocukların glikoz toleransıyla ilgili bir araştırma yapmak istemiştir. Bunun için okul öncesi öğretmeni arkadaşına çocuklara gazoz tadında içecekler içirerek sonrasında davranışlarını izlemek istediğini söylemiştir. Arkadaşı izin vermiştir. Araştırmacı çocuklara gazoz tadında glikoz şuruplarını vermiş ve içebildikleri kadar çok içmelerini teşvik etmiştir. Araştırmacı çocukları izleyip, bir süre sonra ayrılmıştır ve bu süreç 5 kez daha tekrarlanarak araştırmasını tamamlamıştır. Bu araştırmanın etik anlayışıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Araştırmacı hem kurumlardan hem de öğrencilerin ailelerinden izin almadığı için etik ihlal yapmıştır.
Araştırmacı çalışması hakkında öğretmen arkadaşına bilgi verirken içeceğin türünü gizleyerek etik ihlal yapmıştır.
Öğretmen öğrencilerin ailelerini bilgilendirmeyerek mesleki etiğine uygun olmayan bir davranış sergilemiştir.
Öğretmen bilimin gelişmesi adına bir çalışma yapmıştır, öğrencilerin ailelerine söylenmemesi veya çocukların sağlıklarının bozulması gelecekte elde edilecek katkılar adına yapılması gereken fedakarlıklardır, bu yüzden etik olarak kabul edilebilir.
Araştırmacı öğrencileri içebildikleri kadar glikoz şurubu içmelerini teşvik ederek çocukların sağlığını tehlikeye atmıştır ve bu etik olarak doğru bir davranış değildir.

Yanıt Açıklaması: Psikoloji alanında yapılan araştırmalarda araştırmacı bilimsel bir tutuma sahip olmalıdır. Araştırmacı öncelikle araştırma yapacağı kişilere karşı sorumluluğa sahiptir. Özellikle deneysel araştırmalarda deney yapılacak kişilerden onlara ne yapılacağı, kendilerini neyin beklediği, ne kadar süreceği gibi konularda aydınlatıcı k ısa bilgilendirmeler yapılarak işlemin yapılmasına dair izin alınmalıdır. Bazı özel durumlarda sadece kişinin kendisinden izin almak yeterli olmayabilir. Bu durumlarda kişinin en yakınından da izin alınmalıdır. Örneğin çocuklarla, kendisi hakkında bilinçli karar veremediğine inanılan ağır davranış bozukluğu olan kişilerle çalışılırken yakınlarından izin alınmalıdır (Myers, 2011; Kalat, 2008).
Yorumlar
  • 0 Yorum