Davranış Ve Öğrenme Sorunu Olan Çocukların Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #574788

Sınıfta parmak kaldırarak söz alma davranışının çalışıldığı bir öğrenci için parmak kaldırma davranışının sayısı kayıt edilmektedir. Bu durumda hangi kayıt tekniği kullanılmaktadır?


Süre kaydı

Zaman aralığı kaydı

Sıklık kaydı

Anlık zaman örneklemi kaydı

Öğretimin kaydı


Yanıt Açıklaması:

Öğretimi kaydetme sistematik öğretimin önemli bir bölümüdür. Çocuktaki ilerlemeyi ölçmek için sistematik olarak kayıt tutmak dolayısıyla da kayıt tekniklerinin neler olduğunu bilmek gereklidir. Sıklık, süre, zaman aralığı ve anlık zaman örneklemi olmak üzere dört temel kayıt tekniği vardır. Sıklık kaydında davranışın her oluşumunda kaydedilmesidir. Süre kaydında davranışın her oluşumunda ne kadar sürdüğü ya da toplam oluflumda ne kadar sürdüğünün belirlenmesidir.
Zaman aralığı kaydında davranışın belirli bir zaman aralığında, örneğin 40 saniyelik zaman aralıklarında, gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin kaydedilmesidir. Anlık zaman örneklemi ise, belirlenen zaman aralıklarının sonunda davranışın gerçekleşip gerçekleşmediğinin kaydedilmesidir.  Soruda öğrencinin her parmak kaldırma davranışı sayılarak kayıt edildiği için sıklık kaydı doğru cevaptır. Doğru yanıt C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum