Denetim Deneme Sınavı Sorusu #1101516

Raporlama standartları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

  1. Denetçi, raporunda aksini belirtmedikçe, finansal tablolarda ve eklerinde gerekli her bilginin yer aldığı; yani tam açıklama ilkesine uyulduğu anlamını çıkarmalıdır.
  2. Denetçinin finansal tablolara ilişkin görüşünü denetim raporunda ortaya koymalıdır ve görüşünü ortaya koyamadığı bir durumun ortaya çıkması söz konusu değildir.
  3. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı raporlama standartlarından birini oluşturmaktadır.
  4. Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinde tutarlılık standardına göre denetçi, muhasebe bilgisinin dönemler arası karşılaştırılabilirliğini vurgulamak amacıyla denetlenen dönemde uygulanan bu ilkelerin süreklilik göstermemesini beklemelidir.


i-iii

i-ii-iii

i-iii-iv

ii-iii-iv

i-ii-iii-iv


Yanıt Açıklaması:

Denetçi, raporunda aksini belirtmedikçe, finansal tablolarda ve eklerinde gerekli her bilginin yer aldığı; yani tam açıklama ilkesine uyulduğu anlamını çıkarmalıdır.  Denetçinin finansal tablolara ilişkin görüşünü denetim raporunda ortaya koymalıdır ve görüş ortaya koyamıyorsa da bunu nedenleriyle açıklaması gerekmektedir.  Dolayısıyla ikinci ifade yanlıştır.  Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk standardı raporlama standartlarından birini oluşturmaktadır.  Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinde tutarlılık standardına göre denetçi, muhasebe bilgisinin dönemler arası karşılaştırılabilirliğini vurgulamak amacıyla denetlenen dönemde uygulanan bu ilkelerin süreklilik göstermemesini değil göstermesini beklemelidir.  Dolayısıyla son ifade de yanlıştır.  Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum