Depolama Ve Envanter Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #856296

1. Yarı mamul depoları, bir üretim sürecinden geçmekle birlikte henüz mal olarak tüketilme aşamasına gelmemiş, üzerinde daha işlem yapılması gereken kısmen bitmiş ürünlerin stoklandığı yerlerdir.

2. Sıfır stokla üretim amaçlandığı için özellikle otomotiv, beyaz eşya, yapı ürünleri gibi sektörlerde yarı mamul depolarına yer yoktur.

3. Yarı mamul stokları genellikle, imalat tesisinin içerisinde hatta üretim hattının hemen yanında yer alır.

Yarı mamül depolarıyla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Yarı mamul depoları, bir üretim sürecinden geçmekle birlikte henüz mal olarak tüketilme aşamasına gelmemiş, üzerinde daha işlem yapılması gereken kısmen bitmiş ürünlerin stoklandığı yerlerdir. Yarı mamuller, süreç içi stoklar olarak da adlandırılır. İşletme içerisinde imal edilebildiği gibi, tedarikçilerden de temin edilebilir. Üretim ortamında doğabilecek aksaklıklara karşı tutulan yarı mamul stokları,gecikme veya bekleme olmadan imalat akışının devam etmesini sağlar. Her ne kadar yalın üretim felsefesinde olduğu gibi sıfır stokla üretim amaçlansa da özellikle otomotiv, beyaz eşya, yapı ürünleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren ve karışık ürünlü montaj hatlarına sahip büyük ölçekli işletmeler için yarı mamul stoklarının önemi büyüktür. Yarı mamul stokları genellikle, imalat tesisinin içerisinde hatta üretim hattının hemen yanında yer alır.

Yorumlar
  • 0 Yorum