Depolama Ve Envanter Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1111751

Aşağıdakilerden hangisi tam zamanlı üretim sisteminin (TZÜ) amaçlarından biri değildir?


Üretimdeki kesintilerin ortadan kaldırılması

Stok miktarının azami seviyede tutulması

Üretim sisteminin esnekleştirilmesi

Hazırlık ve üretim zamanlarının azaltılması

İsrafın yok edilmesi (Sıfır israf)


Yanıt Açıklaması:

TZÜ felsefesinin amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
• Üretimdeki kesintilerin ortadan kaldırılması: Üretim sürecindeki kesintilere düşük kalite, ekipman arızaları, üretim programı değişiklikleri ve geç teslimatlar gibi çeşitli faktörler neden olmaktadır. Bütün bu sorunlar mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
• Üretim sisteminin esnekleştirilmesi: Esneklik, üretimin dengesini ve hızını bozmadan talep değişmelerine ve ürün çeşitlemelerine anında yanıt verilebilmesini ifade etmektedir. TZÜ sistemi, bilgisayar destekli esnek tezgahları devreye sokarak, üretim ön sürelerini azaltarak ve çok yönlü işçiler istihdam ederek bu amaca ulaşmaya çalışır.
• Hazırlık ve üretim zamanlarının azaltılması: TZÜ yaklaşımında değer katılmayan süreçlerin nedenleri ve azaltım yolları araştırılır. Kısaltılması amaçlanan zaman dilimleri; kontrol süresi, bulundurma süresi, tezgah hazırlık süreleri, departmanlar arası mamul akış süreleri ve depolama süresidir.
• Stokların en aza indirilmesi (Sıfır stok): TZÜ yaklaşımı maliyetleri (bulundurma maliyetleri, depolama maliyetleri v.b.) azaltmanın ve rekabet gücünü artırmanın en önemli koşullarından biri olarak stokların ortadan kaldırılmasını gösterir. Bu nedenle stokların azaltılması sürekli bir amaç olarak benimsenmiştir. TZÜ küçük partilerle üretim yaparak koruyucu ve önleyici bakımı özendirerek, satıcılarla yakın ilişkiler kurarak, üretim hattını dengeleyerek ve toplam kalite yönetimi sistemleri oluşturarak stok miktarını azaltmaya çalışır.
• İsrafın yok edilmesi (Sıfır israf): TZÜ sistemi israfı “üretim için kesinlikle gerekli olan asgari ekipman, malzeme, parça ve çalışma süresi dışındaki her şey” olarak tanımlamıştır. Bu, hiçbir üretim fazlası ve güvenlik stoku olmaması anlamına gelir.

Yorumlar
  • 0 Yorum