Depolama Ve Envanter Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1111667

1.  Sürekli envanter sisteminde stok dışı kalmanın önlenmesi, gözden geçirme süresi ve tedarik süresi boyunca gereklidir.

2.  Sürekli envanter sistemi pahalı ve kritik öneme sahip stoklar için daha uygun bir sistemdir.

3.  Sürekli envanter sistemi özellikle talebi büyük ve dalgalı olan stok kalemleri için uygundur.

Yukarıda sürekli envanter sistemi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Sürekli envanter sistemi ile dönemsel envanter sistemi arasındaki temel farklılık, stok dışı kalmanın önlenmesi için gerekli sürenin uzunluğudur. Sürekli envanter sisteminde, yalnızca tedarik süresince stok dışı kalmaktan korunma ihtiyacı doğmaktadır. Ancak dönemsel envanter sisteminde stok dışı kalmanın önlenmesi, gözden geçirme süresi ve tedarik süresi boyunca gereklidir. Dönemsel envanter sisteminde, siparişler belirli aralıklarla verilmekte ve envanter bir sonraki gözden geçirme zamanına kadar kontrol edilememektedir. 

Envanter bulundurma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, dönemsel envanter sistemi düşük maliyetli stok kalemlerine sahip işletmeler için daha uygundur. Sürekli envanter sistemi ise bulundurulması gereken ortalama stok düzeylerinin daha düşük olması, yakından izleme olanağının bulunması ve stok tükenmesi durumunda daha hızlı tepki verebilmesi nedeniyle, pahalı ve kritik öneme sahip stoklar için daha uygun bir sistemdir.

Sürekli envanter sistemlerinde envanterdeki stok kalemlerinin devamlı olarak izlenmeleri nedeniyle, özellikle talebi büyük ve dalgalı olan stok kalemleri için uygundur. Diğer taraftan, sürekli ve tutarlı kullanımı gerektiren ve tek bir gözden geçirme dönemi kullanılarak siparişleri birleştirilebilecek malzemeler için dönemsel envanter sistemi daha uygun olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum