Depolama Ve Envanter Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1142380

Aşağıdakilerden hangisi envanter kontrolünün önem kazanmasında ve gelişmesinde rol oynayan faktörlerden biri değildir?


U¨retim tekniğindeki gelişmeler

İşletmelerin kar oranı

İşletmelerin zararları

İşletme sermayesinin daha rasyonel biçimde kullanılma zorunluluğu

İşletmelerin zararları

İşletmelerin sayıca artması ve büyümesi


Yanıt Açıklaması:

Envanter kontrolünün önem kazanmasında ve gelişmesinde rol oynayan faktörleri aşağıdaki biçimde özetleyebiliriz (Devrez, 1966: 43-44):

  • U¨retim tekniğindeki gelişmeler: U¨retim tekniğindeki gelişmeler (otomasyon, yığın ha^linde üretim, verimlilik artışları gibi) mamullerin miktar ve çeşit bakımın- dan artmasına, mamul yapılarının karmaşık bir ha^le gelmesine sebep olurken diğer taraftan işletmeleri stok problemleriyle karşı karşıya getirmiştir.

  • İşletmelerin sayıca artması ve büyümesi: İşletmelerin sayılarının artması sonucunda ka^r marjları azalmış ve rekabet koşulları ağırlaşmıştır. Her geçen gün biraz daha şiddetlenen rekabet koşullarında düşük ka^r marjlarıyla varlıklarını sürdürebilmek için işletmeler stokları üzerinde daha titiz bir kontrol kurmaya yönelmiş- lerdir. Bunun yanı sıra işletmelerin büyümesi, envanter kontrolü sayesinde küçümsenemeyecek miktarda tasarrufların sağlanmasını mümkün kılmış ve envanter kontrolü işletmeler için cazip bir konu ha^line gelmiştir.

  • İşletme sermayesinin daha rasyonel biçimde kullanılma zorunluluğu: Artan sermaye ihtiyacı ve yatırımlardan en yüksek verimi sağlama amacı işletmeleri, kıt bir faktör olan çalışma sermayesini daha ihtiyatlı ve rasyonel bir şekilde kullanmaya yöneltirken stoklarla ilgili daha bilinçli ve özenli politikalar uygulanmasını zorunlu ha^le getirmiştir.

  • İşletmelerin zararları: İşletmelerin fazla stoklarını elden çıkarmak için gerçekleştirdikleri işlemler (ucuz satış gibi) sonucunda uğradıkları zararlar, işletmeleri envanterlerinde bulunan varlıkları kontrol etmeye zorlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum