Devlet Borçları Deneme Sınavı Sorusu #1397068

  1. Borçlanmanın nedeni topluma hizmettir.
  2. Miktarı büyüktür.
  3. Vadesi genellikle özel borçlanmaya göre daha uzundur.
  4. Gönüllüdür.
  5. Borç başlangıcında belirlenen şartlarda geri ödenmek zorundadır.

Yukardakilerden hangisi Devletin borçlanmasının özel borçlanmalardan ayrıldığı başlıca noktalardandır?


I, IV ve V

I, II ve III

 II, III, IV ve V

 III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Devlet borçları ile özel borçlar arasında temel bazı farklılıklar bulunmaktadır. Devletin borçlanmasının özel borçlanmalardan ayrıldığı başlıca noktalar söyle sıralanabilir (Bkz. Şekil 1.5):

  • Devlet borçlanmaları kamusal ihtiyaçların giderilmesi amacıyla yapılır. Borçlu taraf devlet veya bir diğerkamu kuruluşudur. Borçlanmada maliyet ve kârlılık gibi amaçlar göz önüne alınmaz. Temel amaç topluma hizmettir ve toplumun ihtiyaçlarını gidererek toplumsal refaha bir katkıda bulunmaktadır. Özel borçlanmalar ise özel ihtiyaçların giderilmesine yöneliktir. Özel borçlanmalarda kâr amacı da güdülebilir.

  • Devlet borçlanmaları büyük miktarlarda olur. Özel borçlanmaların miktarı ise genellikle sınırlıdır.

  • Devlet borçlarının vadesi özel borçların vadesi ile karşılaştırılamayacak kadar uzun olabilir.

  • Devlet borçlarının zorunlu veya yarı zorunlu bir biçimde alınabilmesine karşılık özel borçlarda böyle bir durum söz konusu değildir. Özel borçlanmalarda gönüllülük esastır.

  • Özel borçlarda borç alan kişiler borcunu belirli bir süre sonunda geri ödemekle yükümlüdür. Aksidurumda borç veren yasal yollara başvurarak hakkını arayabilir. Devletten alacaklı olanların bu konuda devleti borcunu ödemesi için sıkıştırmaları, devletin iflası için karar almaları veya icra yoluna başvurmaları mümkün değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum